Промяната в АБВ е истинска, тя не е подмяна.

Това каза Трендафил Величков в предаването "Неделя 150" по БНР.

Говорителят на партията е и кандидат за нов лидер.

Днес партията сменя ръководството си на партиен конгрес от 11.00 часа.

Величков заяви, че е имал нещастието да наблюдава подмяната, която се случвала в българската левица с решенията на Сергей Станишев. Той бе категоричен, че след 25 години преход не дойдат ли нови хора в политиката, ще сме там, където сме в момента.

"Имаме смелостта, имаме амбицията, че можем да го направим", заяви още Величков.

По думите му новото ръководство ще носи пълната политическа отговорност за листите и за представянето на партията на изборите. Според него нито президентът Първанов, нито Румен Петков ще се пречат така, че новото ръководство да не се представи добре, напротив.

Иначе депутатските листи ще се редят от Областните структури, Изпълнителния съвет и Националния съвет.

Хората в АБВ, младите хора в АБВ, новите хора, които са в партията, са хора, които ще светят със собствена светлина, не са хора, които ще светят с отразена светлина, коментира още той.

Сред задачите, които конгресът си поставя е изработването на истинска алтернативна програма за управление на държавата, направена на базата на експертен анализ, с която партията да се яви на предсрочните парламентарни избори.

От АБВ имат амбицията да променят начина, по който се реализират политиките и да противопоставят истинския осъзнат патриотизъм на популисткото националистично говорене.

Предлагат и данъчни промени, както и създаването на Национален инвестиционен фонд - нещо, за което не се разбраха с ГЕРБ.

Освен нов председател на партията, ще бъдат избрани и трима заместник-председатели.

Сред номинираните за поста лидер на партията са досегашният председател на парламентарната група Мариана Тодорова. Другите номинирани са Марин Киров, Константин Проданов, Ивайло Калфин и Румен Петков.