От АБВ оценяват като абсолютно недопустимо неглижирането на местните органи за самоуправние от Националния оперативен щаб и правителството. Неглижирането на местните органи за самоуправление е тежък институционален удар и лидерът на партията Румен Петков го отчете като тежка грешка.

Нелепо е, който и да е министър да управлява общински съвети със заповеди и това е противоконституционно, смята той. Обществото било лишено от най-адекватните органи за оценка, продължение на решения и действия в борбата срещу коронавируса, негодува Петков.

Начинът, по който били наложени КПП-тата и като организация, и като реализация били погрешни. Такава мярка трябвало да бъде възложена на Министерство на отбраната, като същевременно органите на МВР продължат да спазват задълженията си, посочи той.

От АБВ отчетоха хаос в заповедите за носенето на маски, затварянето на пазарите и затварянето на цветарските магазини. Ако представителите на малкия и среден бизнес решат да съдят държавата, ще падне голямо плащане от нас, а не от някои медийни звезди, отбеляза Румен Петков.

От АБВ настояват правителството, Народното събрание и президентството да се ангажират с мерки в подкрепа на общините. За това от партията настояват веднага да се започне подготовка за адаптиране на изравнителните субсидии за общините. В тях трябва да бъдат включени пропуснатите приходи от наеми.

От АБВ искат Министерство на труда и социалната политика (МТСП) незабавно да предприеме мерки на програмите за временна заетост. Такъв тип мерки без съдействието на държавата много трудно могат да бъдат реализирани, отбеляза Румен Петков.

Азбукарите настояват още държавата да даде възможност на кметовете и общинските съвети да решават режима на работа на детските заведения и културните институти.