Президентските избори не са предрешени в полза на ГЕРБ, както масово започна да се твърди, след като БСП и АБВ се отказаха от съвместни действия за вота. Това коментира журналистът Иво Христов пред Дарик.

Според него АБВ влезли в ролята на "бухалка" на ГЕРБ за президентските избори.

„Мисля, че тези избори въобще не са предрешени. Преди ден видях тримата тенори на АБВ – Първанов, Петков и Калфин, в трите национални телевизии в един и същи часови пояс едновременно да произвеждат залп, обясняващ, че изборите са предрешени, с което стана ясна ролята на АБВ в тези избори. АБВ очевидно са приели ролята на бухалка на ГЕРБ”, подчерта Иво Христов.

Той сравни настоящата ситуация с тази през 2001 г., когато изборите също бяха обявени за предрешени и Петър Стоянов изглеждаше с гарантиран втори мандат.

Според журналиста за стотици хиляди българи в момента промяната е не просто желание, а необходимост.

"Става въпрос за дребния и средния бизнес, който работи в условия на административен натиск, става въпрос за измамното спокойствие, в което се намира България в момента, тъй като ние живеем на кредит. Този кабинет си осигури комфорт, като изтегли кредит и капарира бъдещето на всички българи. В този смисъл промяната е необходимост и въпреки медийната хипноза, която се внушава, че ГЕРБ владее положението и е без алтернатива, стотици хиляди българи биха потърсили промяна. При всички положения зад гърба на кандидата, който има всички качества да се бори за поста, се разиграва една партийна кухня и се разчистват междуособни сметки, натрупани с годините", коментира Иво Христов.

По думите му, "и в АБВ, и в БСП инстинктът за самосъхранение отстъпва пред натрупаната злоба и реваншизъм" и в момента тези лобита си разменяли удари.

"Затова мисля, че ген. Румен Радев няма да сбърка, ако се адресира директно към стотиците хиляди българи, които могат да го последват, без да разчита особено на партийните апарати, които са заети с друго. Като гледам как реагира близкия до БСП печат на кандидатурата, никой друг не е нанесъл повече удари, така че диалогът трябва да бъде с гражданите", посочи още журналистът.