Ние сме опозиция, което означава, че по проектобюджета ще гласуваме "против". Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов след среща в парламента на ръководството на партията с БСП. Първанов изтъкна, че основен критерий за всяка опозиция е отношението към бюджета.

АБВ има конкретни идеи за един нов бюджет. Пример за това е идеята за отпускане на пари за ветераните от войните, законопроект, който минал на първо четене със 100% депутатска подкрепа.

Лидерът на АБВ изтъкна и идеята на екссоциалния министър Ивайло Калфин - за безплатни детски градини, което обаче също изисква ресурс.

И патриотите, и ДПС лаконични след разговора с Нинова
Обновена

И патриотите, и ДПС лаконични след разговора с Нинова

Тя се срещна също с БДЦ и АБВ

"Дочувам, че има много искания от различни парламентарни групи и натоварването на бюджета с такива искания до максимум, означава в един момент да се налага неговата актуализация", коментира Първанов.

Той препоръча да се работи до избирането на новия парламент без бюджет, като се ползва 1/12 от бюджета за преходната година. Такива били правилата. Въпреки това, лидерът на АБВ изтъкна, че на второ четене ще подкрепят някои текстове.

АБВ е единствената парламентарна партия, която отстоява идеята за промяна на политическия модел, включително и по отношение на включването на мажоритарен елемент, отсече за пореден път Георги Първанов. АБВ са "за" смесена система - да се избират личности, но и да се защитят и партиите, така че да не се компрометира самата система.

"Ние смятаме, че тези промени са малки стъпки в посока на голямата реформа на политическия модел, която може да се случи само с Велико народно събрание и изработването на нова Конституция", изтъкна лидерът на АБВ.

Нинова не е канила ГЕРБ на разговори

Нинова не е канила ГЕРБ на разговори

Тя започва консултации с парламентарно представените партии

От партията настояват още за намаляването на субсидиите за партиите. Първанов обаче призова "да си припомним, че развратът в българската политика дойде далеч преди държавните субсидии да бъдат въведени като модел на финансиране на партиите".

Той призна, че е поздравил новоизбрания президент за победата. Така и нас са ни поздравявали, спомни си Първанов. Според него в рамките на този парламент никой не може да сглоби работещо, ефективно правителство. Не само правителството, но и парламентът е компрометиран, убеден е той.

"Този парламент има рейтинг, колкото рейтингът на парламента по времето на Жан Виденов", коментира лидерът на АБВ. По думите му, има сериозна криза, свързана с управлението на страната и са налице всички опасности тя да прерасне в дългосрочна политическа криза.

Запитан как гледа на коментарите в чуждите медии, че Радев е проруски президент, Първанов заяви, че не иска да навлиза в спекулации. Виждал в тези публикации поръчков елемент. "Пожелавам на новия президент да води балансирана политика, да се чува гласът ни в Европа и в същото време да имаме уважението и на Вашингтон, и на Москва", заключи той.