Цинизъм е да се катериш по труповете на трагично загиналите хора, вследствие от тежката катастрофа край Своге в събота, при която загинаха 17 души, а 21 са ранени. Това обяви лидерът на АБВ Румен Петков на брифинг в централата на партията.

Задължително е разследващите органи и институциите да направят проверка на извършените нарушения на водача на автобуса, състоянието на пътната настилката и състоянието на превозното средство, като резултат от констатирани нарушения. Трябва да се извърви пътят докрай, призова шефът на АБВ.

От АБВ настояват да се направят пълни проверки на пътните съоръжения строени преди години от експертите по пътна безопасност и Агенция "Пътна инфраструктура".

Никой не изключва извънредни парламентарни избори, каза още Румен Петков.

Борисов се закани - без пощада за виновните за трагедията край Своге

Борисов се закани - без пощада за виновните за трагедията край Своге

Призова и опозицията да изчака да приключи проверката кой и къде е вината за пътя-убиец

Македонското население е с българско национално самосъзнание. От АБВ настояват и да се изпълни реалното съдържание за разбирането на общата ни история, да се приеме фактите за нашата съвременна различност и да се реализира разбирането, че сме най-близките райони.

Азбукарите искат и Интердисциплинарна комисия занапред да се произнася в спорните въпроси между двете страни в исторически план. Това каза основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов на брифинг в централата на партията, посветен на взаимоотношенията между България и Македония.

Президентът Първанов даде да се разбере, че общото между българското и македонското население е в единното национално самосъзнание между двата народа.

Не бива да се тълкува опит да се внуши каквото и да било на хората от Македония, но ние трябва да приемем тяхната различност, докато обратното би било неразбираемо. Нека си се определят както поискат, поясни той.

Първанов припомни, че през месец август е много актуална темата за българо-македонските отношения. Той обясни, че в рамките на месеца е припламнала бурна дискусия, но от АБВ предполагали такъв развой на двустранния диалог и дебат, особено от коментара на премиера на Македония Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско и всеки един българин, който поиска би могъл да го чества.

Той отбеляза още, че социалистическият лидер Корнелия Нинова гневно е призовала премиера Бойко Борисов да каже самата истина, но по думите на Първанов самата тя не я е казала с истинското и име.

Не разбрах каква е българската официална позиция и нашата цел е ние да предложим свой прочит, версия и визия за македонската политика на България, уточни Първанов.

Румен Радев не чул извинение от Заев

Румен Радев не чул извинение от Заев

Президентът иска правителствена реакция за присвояването на Илинденското въстание

Той припомни още, че Заев е игнорирал българите при изброяването на българските участниците във въстанието, което по думите му ясно и точно е показал много ясно новата си линия и философия, като предложи името Илинденска за Македония.

"Името не мине, защото против бяха гърците и отказаха Македония за разбирането на античния характер на тяхната история", каза още той.

Първанов призова както Българска академия на науките (БАН), така и българското правителство да реагира на такива опити за изкривяване на историята от страна на македонската държава.

Председателят на АБВ-младежи за София Пламена Заячка посочи, че Интердисциплинарна комисия е създадена, вследствие на подписаният договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония. По думите й не е ясно обаче къде се е събрала и какви решения е взела. Заячка увери, че от АБВ са пуснали тяхната позиция за името на Македония.

Джамбазки отсече: БСП да мълчат за Македония

Джамбазки отсече: БСП да мълчат за Македония

Те веднага привиждат стадиони, бесилки и масови екзекуции. Може би, защото имат гузна съвест... и в гардероба си скелети на масови екзекуции