А вие чухте ли, че има извинение? Аз не чух извинение. Това заяви президентът Румен Радев във Варна в отговор на въпрос за изявлението на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденското въстание било македонско.

Припомняме, на 5 август (3 дни след като се чества Илинденското въстание - б.р.) македонският премиер в интервю за 1ТВ заяви, че Илинденското въстание било македонско и той е горд, че е първият премиер, преклонил се пред гроба на Гоце Делчев.

Малко по-късно - след като лидерът на опозицията Корнелия Нинова призова премиера Бойко Борисов да не мълчи по заформилия се скандал, Заев написа в социалната мрежа Фейсбук, че: "в приятелска България има публичен дебат дали ние двете страни и двата народа изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам всички граждани, критиците в Македония и България да нямат дилема, приятелството и сътрудничеството са искрени".

Мнението на премиера Борисов бе, че Македония ще получи отговор на думите на Заев, когато Македония дойде до ЕС.

Написаното във Фейсбук не е извинение, категоричен е българският държавен глава.
"Заев посочи като грешка (своето изявление - б.р.), но не коригира думите си. За мен е необяснимо, че българското правителство не реагира така, както трябва да се реагира", каза Радев.

Заев призна, че политиците грешат, но приятелството остава

Заев призна, че политиците грешат, но приятелството остава

Заедно ще празнуваме миналото, ще градим споделено бъдеще, ще бъдем семейство и със съюзници от ЕС и НАТО

"За мен е недопустимо и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически пиар", категоричен е държавният глава.

Румен Радев намекна за политически чадър над Очите
Обновена

Румен Радев намекна за политически чадър над Очите

Герберските чиновници подписали договора

Той очаква българското правителство да изложи ясно заложени параметри, които да са откровено заявени по формалния начин на нашите отношения с Македония. Имаме всички основания и за допълнителен анекс към договора за добросъседство и за включване на клаузите от този договор, съответно разширени в глава 35 от преговорния процес на Р Македония от преговорния процес за членство в ЕС, каза Радев.

Радев към курсантите във ВМС: Носете пагоните с достойнство и чест
Обновена

Радев към курсантите във ВМС: Носете пагоните с достойнство и чест

Тази година офицерски пагони във Варна получиха 16 курсанти