Държавният глава Румен Радев е гост на честванията на 139-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на България и тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 2018 на Висшето военноморско училище във Варна.

Тази година офицерски пагони получиха 16 курсанти - 6 момичета и 10 момчета.

Младежите успешно завършват подготовката си в три специализации от специалността "Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС".

На церемонията присъстваха висши офицери, представители на държавната и местната власт, много родители и близки на младежите.

Първенецът на випуска е мичман Николай Генов, който приключва обучението си с успех 5.80, съобщи БНТ.

Румен Радев намекна за политически чадър над Очите
Обновена

Румен Радев намекна за политически чадър над Очите

Герберските чиновници подписали договора

Пред курсантите Радев заяви: "Да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг към отечеството. Бъдете горди наследници на славното дело на нашите предци, които дадоха живота си за свободата и независимостта на България."

По думите на президента с годините морската Алма матер се е утвърдила като авторитетен център за подготовка на офицерски кадри за Военноморските ни сили, както и за кадри за гражданското корабоплаване и морската индустрия.

"Днес най-старото техническо учебно заведение в България може да се гордее със своите богати академични традиции и високи постижения, резултат от професионализъм и компетентност, от упоритост и всеотдайност на ръководството и преподавателите на Висшето военноморско училище", допълни Радев.

Пред курсантите държавният глава подчерта и че на тяхното поколение се пада една от най-важните мисии - да въведат, да внедрят и да разгърнат пълните възможности на новата техника, която нашите военноморски сили заслужават и която трябва да постъпи на въоръжение в най-скоро време. "Носете пагоните, които днес получихте, с достойнство и чест. Всичко друго могат да ви отнемат, но вашата офицерска чест и достойнство можете само единствено вие да предадете", каза президентът.

Военните проекти да са съвместими с НАТО, иска Борисов

Военните проекти да са съвместими с НАТО, иска Борисов

С тези подготовки се учим да се отбраняваме заедно според премиера

Във Варна държавният глава призова изпълнителната власт да вземе ясно и категорично решение по повод бъдещето на обществената поръчка на Агенцията по безопасност на храните за препарати срещу чумата по дребните преживни животни. Румен Радев предупреди, че съмненията по казуса са породени от ясен симптом, показателен за работата на много ведомства и институции.