Министър-председателят Бойко Борисов иска военните ни проекти да са съвместими с тези на НАТО.

Борисов присъства на закриването на многонационалната съвместна подготовка "PLATINUM LION 2018" на Учебен полигон "Ново село". По време на заключителната церемония премиерът припомни за проектите за кораби, за сухопътни машини и за подмяна на бойната ни авиация, за които трябват няколко милиарда.

По думите му е важно да се вземе това, което е ефикасно, евтино и съвместимо с НАТО.

"Военнослужещите ни са едни от най-добрите, трябва да имат още по-добро въоръжение и това е нещо, по което работим", подчерта Борисов. Той поздрави участниците за постигнатите изключително добри резултати. За първи път процесът по планиране и провеждане на подготовката е изцяло отговорност на Сухопътните войски на Република България, информират от пресслужбата на МС.

Снимка 372493

Източник: "Фейсбук"

"Поздравявам българското командване, за първи път планират, ръководят и са се справили прекрасно с това мащабно занятие... Едно прекрасно съоръжение за подготовка, тренировка и възпиране е съвместната ни база, която заедно с американските колеги имате възможност да използвате тези дни", каза премиерът пред войниците.

По думите на премиера с тези учения се променя мисленето и се учим да воюваме заедно, да се отбраняваме и да гарантираме сигурността не само на Балканите, но и на целия Черноморския регион.

Захариева е отговорила добре на Нинова за Заев

Захариева е отговорила добре на Нинова за Заев

Борисов не иска тази тема, иска акцент на армията, но знае, че свободните медии ще отразят Илинден

"С тази съвместна база ние даваме възможност не само на Балканите, а и на Черноморския регион, да води занятия, да се подготвя за възпиране, за отбрана, както и за различни други операции. Начинът на мислене - да се бием помежду си, се променя в общ начин на мислене - да знаем колко всеки един от нас е подготвен и заедно да изграждаме отбранителната система на Балканите и региона", заяви Борисов.

Снимка 372497

Източник: "Фейсбук"

Борисов коментира съвместната подготовка и в социалната мрежа "Фейсбук". Там той подчерта, че в многонационалната съвместна подготовка на Сухопътните войски "PLATINUM LION 2018" са участвали военнослужещи от армиите на 8 държави членки на НАТО и страни партньори.

Оборудват два вертолета "Кугър" за гасене на пожари

Оборудват два вертолета "Кугър" за гасене на пожари

Предвидена е и първоначална подготовка на екипажите

Припомняме, в края на месец юни правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. за оборудване на два вертолета "Кугър" за гасене на пожари. Допълнителните разходи са във връзка с авиокатастрофата с Ми-17 на 11 юни, при която загинаха двама летци, а бордният инженер пострада тежко.

Седмица преди това, по време на изслушването на военния министър Красимир Каракачанов от ресорната парламентарна комисия, стана ясно, че няма нито един летящ Ми-17, който е и най-необходим в пожароопасните сезони.
Тогава Каракачанов заяви, че при необходимост ще се търси помощ от наши съседи.

52 млн. лв нужни за ремонта на военните хеликоптери

52 млн. лв нужни за ремонта на военните хеликоптери

Нито един Ми-17 не лети в пожароопасния сезон

Общо 52 млн. лв. са необходими за ремонта на военните хеликоптери по разчет на Каракачанов.
Въпросните 52 млн. лв. ще бъдат необходими в следващите две години: за всеки от хеликоптерите Ми-17 са необходими по 5 млн. лв., малко повече са парите нужни за Ми-24, а за кугърите - около 8-9 млн. лв., за трите хеликоптера Бел сумата е около 3 млн. лв.