Правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г., за оборудване на два вертолета "Кугър" за гасене на пожари.

Двата Cougar AS-532-AL ще бъдат приведени в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха, чрез дооборудване със специализирани средства. Предвидена е също първоначална подготовка на екипажите.

Това ще позволи ВВС да поддържат минимални способности за изпълнение на задачи при участие в гасене на горски пожари в рамките на мисията на Въоръжените сили "Принос към националната сигурност в мирно време".
Мярката се налага след авиокатастрофата с Ми-17 на 11 юни, при която загинаха двама летци, а бордният инженер пострада тежко.

Припомняме, миналата седмица по време на изслушването на военния министър Красимир Каракачанов от ресорната парламентарна комисия стана ясно, че няма нито един летящ Ми-17, който е и най-необходим в пожароопасните сезони, тъй като може да носи до три тона вода. Това се случва в началото на пожароопасния сезон - лятото.
Тогава министър Каракачанов заяви, че при необходимост ще се търси помощ от наши съседи.

Общо 52 млн. лв. са необходими за ремонта на военните хеликоптери. Разчетът е представен от военния министър Красимир Каракачанов пред премиера Бойко Борисов на предишното заседание на Министерски съвет. Въпросните 52 млн. лв. ще бъдат необходими в следващите две години: за всеки от хеликоптерите Ми 17 са необходими по 5 млн. лв., малко повече са парите нужни за Ми 24, а за кугърите около 8-9 млн. лв., за трите хеликоптера Бел сумата е около 3 млн. лв.