Македонският премиер Зоран Заев коментира през Фейсбук ситуацията с Илинденвъзмущението на лидера на БСП Корнелия Нинова за мълчанието на Борисов от думите му, коментарите на Захариева, Бойко, българското общество и медии. 

"Виждам, че в приятелска България има публичен дебат дали ние двете страни и двата народа изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам всички граждани, критиците в Македония и България да нямат дилема, приятелството и сътрудничеството са искрени", пише Заев в социалната мрежа.

"Вече повече от година честваме заедно общи моменти от историята между двата народа, няколко пъти заедно отбелязваме исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който в Благоевград се поклони пред паметника Гоце Делчев по време на съвместните чествания и отбелязвания на празника. Моят приятел Борисов е първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Скопие", допълва Заев.

Той допълва, че двамата премиери са се поклонили пред паметника на цар Самуил в София, заедно са били и в Рим, във Ватикана, да честват светите братя Кирил и Методий, а Борисов специално е пристигнал в Скопие да се поклони пред паметника на Холокоста.

"Скъпи приятели и братя от България, искрено градим приятелство, което няколко десетилетия назад беше изгубено. Това е загуба и за двете страни. Нека не се връщаме назад", коментира македоснкият премиер.

Захариева е отговорила добре на Нинова за Заев

Захариева е отговорила добре на Нинова за Заев

Борисов не иска тази тема, иска акцент на армията, но знае, че свободните медии ще отразят Илинден

"Това е нашият ангажимент към децата ни. Понякога може и да не сме достатъчно внимателни ние политиците, понякога правим грешки, но ви уверявам, че това е просто небрежност, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство, както го и подписахме в споразумението", допълва той.

"Можем ли да забравим как премиерът Борисов и министър Захариева се бориха за Македония в съвета на министрите на ЕС и Съвета на Европа, та Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха като за собствената си страна", обяснява Заев.

Отговорната позиция спрямо Македония - според Нинова е бъдеще несигурно

Отговорната позиция спрямо Македония - според Нинова е бъдеще несигурно

Нинова иска мир на Балканите, но не и да се пренаписва историята

Македонският премиер коментира, че не може да се правят на слепи и глухи, когато виждат и чуват всичко, което България е направила и е успяла да помогне на Македония за получаване на покана за членство в НАТО, "не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближават до Европейския съюз".

"Никога няма да забравим това приятелство, което беше доказано с дела. Благодарни сме и го уважаваме много. Така че заедно ще празнуваме миналото си и в основите на това минало ще продължим да градим нашето споделено бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство и със съюзници от Европейския съюз и НАТО."

Борисов усеща позитивен резултат от Договора с Македония
Обновена

Борисов усеща позитивен резултат от Договора с Македония

Чества със Заев в Благоевград 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание