Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма да спре и близките десетилетия ще се харчат за отбрана. Помощта за Украйна върви с модернизацията на армията. Колкото повече ново придобиваме, толкова повече можем да освободим. В регионален план изоставаме и затова инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред журналисти за анализа състоянието на българските въоръжени сили през 2023 г.

По думите му, за да се навакса изоставането, се говори за 2% от БВП минимум за отбраната, но когато стигнем тези проценти, трябва технологично време, за да даде резултат. След като сме изостанали, аварийният план за армията не трябва ли да се вдигне БВП за отбрана, да наваксаме по отношение на въоръжението, техниката и реализацията на младия човек, посочи адмирал Ефтимов.

Според него са нужни поне 2.5% от БВП за отбрана. Ако има такъв консенсус от обществото и волята на Народното събрание да се наваксат средствата за отбрана, тъй като това ще се отрази върху мотивацията на военнослужещите, каза адмирал Ефтимов.

Той уточни, че се анализира обстановката и в армията. Военната служба може да стане по-атрактивна със състоянието на военната техника и заплащането. Не е нормално един войник да взима заплата като университетски професор, изтъкна адмирал Емил Ефтимов.

Той подчерта, че България не трябва да създава вакуум в условията на сигурност. България е на източния фланг на НАТО, създаваме условия за идване на още съюзници, но трябва да има хора. България трябва да инвестира в собствени условия, хора и инфраструктура, настоя още началникът на отбраната.

Тодор Тагарев: България вече надвишава 2% от БВП за отбрана

Тодор Тагарев: България вече надвишава 2% от БВП за отбрана

България продължава да разглежда възможни опции за предоставяне на ефективна подкрепа на Украйна