Удължаването на извънредната епидемична обстановка до 15 юли се отрази и на нашите права.

"Не може законодателят да иззема функциите по този начин и да ги възлага на изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет". Това заяви адвокат Мария Шаркова пред Bulgaria ON AIR.

"Без да призовавам да не се спазват мерките, такова беше и становището ми пред Конституционния съд, считам, че това законодателно разрешение не беше най-удачното и не е съответно на Конституцията, но това не е основание да не спазваме мерките. Извънредната епидемична обстановка е вид извънредно положение, което се обявява от Народното събрание за определен срок от време", каза Шаркова.

Тя подчерта, че контрааргументът в тази ситуация е, че при наличието на епидемия е необходима оперативност и бързина.

Мотивът за удължаване на извънредната обстановка бе, че ръстът на заболелите и носителите на коронавируса от 9 юни насам е скочил 3,2 пъти по думите на здравния министър Кирил Ананиев.

И в световен мащаб разхлабването на мерките води до нарастване на случаите. По думите на Шаркова има риск отново да не можем да пътуваме извън граница.

"Въпрос на общи усилия е да намалим броя на случаите възможно най-бързо и това ще доведе до облекчения. Никой не беше подготвен за такъв вирус, както и за извънредната обстановка, включително и нашето законодателство. Нашето законодателство тичаше след събитията. Когато някой е правил един закон, не е мислил, че може да има такава ситуация", допълни Шаркова. 

Удължават до 15 юли извънредната епидемична обстановка

Удължават до 15 юли извънредната епидемична обстановка

Демокрацията е за дисциплинираните, отсече Борисов

Юристът коментира, че в този ред на мисли са се направили и промените в Закона за здравето, за да могат те да отговорят на създалата се ситуация.

"Съгласна съм, че е неизбежно засягането на основни права, когато трябва да се спазваме ограничаването. В Закона за здравето не са дадени времеви ограничения колко пъти да се удължава извънредната обстановка. Към момента няма ясни критерии в кои случаи, когато не спазваме мерките, можем да понесем само административно-наказателна отговорност и да ни глобят, и в кои случаи може да възникне наказателна отговорност. Някои хора са осъдени, а при други са наложени парични санкции", допълни адвокат Шаркова.

Доц. Чорбанов: Кой излъга премиера, че юли месец няма да има коронавирус?

Доц. Чорбанов: Кой излъга премиера, че юли месец няма да има коронавирус?

Няма втори пик на коронавируса