Адвокатите от Адвокатска колегия Благоевград изразяват острото си възмущение от поредното посегателство срещу независимата, свободна и самоуправляваща се българска адвокатура - единствената, която е конституционно призвана да защитава правата и законните интереси на българските граждани и организации.

За такова недопустимо посегателство те смятат позицията от вчера на премиера в оставка и председател на ГЕРБ Бойко Методиев Борисов, която според тях създава внушение за идентичност между българските адвокати и защитаваните от тях лица, внушението, че български адвокати, които са избрани за народни представители, в това си качество, защитават интереси на неименовани "мутри", чрез законодателни продложения.

"За пореден път Бойко Методиев Борисов си позволява да търси политически дивиденти, като руши образа на българския адвокат публично. Подобно поведение е още по-възмутително, когато е демонстрирано от председател на основна политическа партия и министър-председател на България. Това е пряко посегателство върху основите на правовата държава и принципите, на които тя се основава", изтъкват от благоевградската адвокатура.

"Затова ние, адвокатите от Адвокатска колегия Благоевград, с настоящата декларация, като осъждаме остро изразената от министър-председателят в оставка позиция, призоваваме всички български политици да не търсят евтини политически дивиденти на гърба на българската адвокатура, която е конституционно закрепена като единствен защитник на правата и законните интереси на ВСИЧКИ български граждани", допълват от адвокатската колегия.

От Адвокатската колегия в Пловдив също излязоха с подобна позиция, като настояват, че е недопустимо да се внушава и поддържа от лица, заемащи политически и държавни длъжности (очевидно визирайки Борисов), отъждествяване на упражняващите адвокатска професия с техните клиенти.

"Подобен подход противоречи на разбирането за ролята на адвоката, залегнало в Правото на Европейския съюз, Конституцията на Република България и действащата в страната нормативна уредба. В множество позиции на Съвета на адвокатските дружества в Европа и останалите международни организации на адвокатите се приема, че адвокатът не може да бъде отъждествяван със своя клиент и по този начин да се засяга неговата независимост при упражняването на професията. Подобен подход подкопава устоите на правовата държава. Призоваваме Висшия адвокатски съвет да взема незабавни и категорични позиции при подобни прояви и опити за дискредитиране на адвокатската професия, които пряко засягат достойнството на колегите и авторитета на адвокатурата в обществото", настояват пловдивските адвокати.