Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова. Двамата обсъдиха предприетите мерки в условията на пандемия.

Председателят на Висшия адвокатски съвет изрази подкрепа за усилията на държавата в борбата срещу коронавируса. Негенцова представи и предложения за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение в страната.

Борисов заяви, че е изненадан, че част от адвокатската общност се е почувствала обидена. Моята цел е да спасим държавата в това трудно за всички ни време, подчерта той.

Калфин: Извънредният закон - повече хаос, отколкото решения

Калфин: Извънредният закон - повече хаос, отколкото решения

Той прогнозира бум на безработицата

Министър-председателят отбеляза, че е наясно, че в тази ситуация, при ограничение в дейността на нотариуси, съдебни изпълнители и различни институции, дейността на адвокатите също е силно затруднена. Той обаче бе категоричен, че здравето на гражданите е водещо и по тази причина е важно мерките да останат, докато не се отчете трайна тенденция за отшумяване на пика на заразата.

Борисов изрази опасение, че ако мерките бъдат отпуснати прекалено бързо, има реална опасност здравната ни система да рухне след две седмици, като я последват и другите системи в държавата. Той напомни, че страните, които са закъснели с въвеждането на ограничителните мерки, са преживели именно това.

В заключение Борисов изрази увереност, че само с общи усилия България ще успее да премине по-леко през това изпитание.