Саудитският дисидент Абд ал-Рахман ал-Халиди, неуспешно търсил убежище в България, заяви пред АФП в неделя, че е получил заповед за депортиране и сега се опасява, че може да бъде върнат обратно в кралството и животът му е застрашен.

"Беше ми издадена заповед за депортиране, преди моето дело за убежище дори да приключи", каза ал-Халиди т килията си в София.

Той е бил уведомен за заповедта на 7 февруари.

Мери Лоулър, специален докладчик на ООН за положението на защитниците на правата на човека, заяви в социалните медии миналата седмица, че "предстоящото депортиране" на Халиди е "изключително обезпокоително", като нарече Саудитска Арабия "опасно място".

През 2011 г. Халиди е участвал в редки демонстрации в източната част на Саудитска Арабия, където е съсредоточено шиитското малцинство в страната, след въстанията в Близкия изток от Арабската пролет.

Той бяга в Турция през 2013 г., след което пътува пеша до България през 2021 г., търсейки закрила в Европейския съюз.

Българските власти са заключили през 2022 г., че Халиди не е доказал, че ще бъде преследван у дома, според български адвокат, който е работил по случая и е говорил при условие за анонимност.

Халиди е искал да обжалва това решение, когато беше уведомен за заповедта за депортиране.

Под управлението на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, де факто владетелят, който стана първият по линия на трона през 2017 г., Саудитска Арабия стана свидетел на жестоки репресии срещу несъгласните, според правозащитни групи и активисти.

"Ню Йорк Таймс": Саудитците убили и разчленили Кашоги са обучени в САЩ

"Ню Йорк Таймс": Саудитците убили и разчленили Кашоги са обучени в САЩ

Договорът за военна подготовка е одобрен от Държавния департамент и изпълнен от Tier 1, подразделение на Cerberus

Българската Държавна агенция "Национална сигурност" не отговори веднага на въпроси по случая в неделя.

Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет, правозащитна група, заяви пред АФП, че адвокатите имат срок до понеделник да обжалват заповедта за депортиране.

Ако съдът отхвърли жалбата, нейната организация е готова да заведе случая на Халиди пред Европейския съд по правата на човека в рамките на "часове".

"Вече сме готови с текста", каза тя и добави, че Европейският съд обикновено "отговаря много бързо на такива искания".