Изпълнителният съвет на ДСБ изключва възможността за съвместно участие както с "националпопулистки формации - от типа на "Атака" или Патриотичния фронт, така и с формации, които развиват малцинствен национализъм и популизъм - от типа на ДПС и на ДОСТ". Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в Русе, предаде БТА.

В Дунавския град се проведе първото заседание на изпълнителния съвет на ДСБ. На него е решено, че България е нужен независим, равно отдалечен от политическите партии десноцентристки кандидат за президент.  

"Те (посочените по-горе формации - б.р.) не могат да бъдат наши партньори, тъй като имаме и с едните, и с другите коренно различни идейни възгледи за патриотизъм и национален интерес", заяви председателят на ДСБ.  

Кънев каза още, че ДСБ отправя последен призив към останалите партии от РБ за провеждане на обещания на избирателите обединителен съюзен конгрес на Блока преди изтичане на срока на коалиционното споразумение.

"Споразумението на РБ се изчерпва с президентските избори. Преди президентските избори ние трябва да изпълним обещанието си към своите избиратели РБ да стане единен политически субект. Конгресът трябва да реши въпроса за позиционирането на блока към властта, да реши въпроса за лидерството и за механизма на вземане на решение в РБ, както и да се произнесе за кандидата за президент", каза Кънев.  

На въпрос дали са обсъждани конкретни имена за кандидат-президент, Кънев заяви, че е останал дълбоко разочарован от "себичната и суетна реакция на някои представители на ГЕРБ", когато е било предложено да се проведе диалог за кандидатурата на Росен Плевнелиев.

Припомняме, Кънев издигна кандидатурата на Росен Плевнелиев за втори президентски мандат и както стана ясно - преди да е попитал самия президент. По-късно сегашният държавен глава сам обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат.  

"По тази причина не можем да споменем имена, защото ме е страх сега, ако кажа Борисов, Цветанов след това няма да го допусне да се кандидатира", заяви Кънев.

Той обясни, че съжалява за отказа на Росен Плевнелиев да бъде такъв кандидат, но "за нас тази тема не е затворена - това е верният път, за да не се допусне ляв президент и президент, който да постави под въпрос външнополитическата ориентация на страната".

По думите му ДСБ иска кандидат за президент, който да спечели изборите от първи тур. Според Радан Кънев, ако Георги Първанов се кандидатира, той няма шансове да достигне до балотаж.

По думите му кандидатът за президент трябва да бъде гарант за проевропейската ориентация на България, за модернизацията и засилването на българската армия и на нейната отбранителна способност и за радикална реформа в правосъдието.  

"Смятаме, че чрез диалог трябва да се стигне до такъв кандидат, който да бъде подкрепен и от партиите от РБ, и от най-голямата политическа партия в България - ГЕРБ, и от други проевропейски сили, разположени в "център" и в "дясно", заяви Кънев.