През следващите години ще видим действително един многополюсен свят - с Китай, САЩ, НАТО и Русия, без да броим новите издигащи се държави като Индия, Бразилия и т.н. Само България е на по-опасно място на Балканите. Това заяви пред "24 часа" проф. Иван Илчев, два пъти ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите му неутралитетът е условна дума и той се уважава, докогато определени сили имат интерес от него. Когато Великите сили нямат интерес от него, те го прекрачват. 

Отношенията между Украйна и Унгария се обтягат

Отношенията между Украйна и Унгария се обтягат

Министерството на външните работи също обвини Унгария, че засилва "чувството за безнаказаност" на Русия

Има държави, които икономически се развиват много бързо през последните десетилетия - например тези в групировката БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка - б.р.), даде пример той. Но остава отворен въпросът доколко те имат политически амбиции, които надхвърлят собствените им граници. Индия например най-вече се интересува от локалните си конфликти с Пакистан и Бангладеш, донякъде с Китай, а Бразилия към този момент не е показала, че се интересува от конфликти извън нейните граници, каза проф. Илчев. 

Украйна моли НАТО за повече оръжия

Украйна моли НАТО за повече оръжия

Колкото повече оръжия получим и колкото по-скоро пристигнат в Украйна, толкова повече човешки животи ще бъдат спасени

Той обясни, че не вижда някакъв искрен съюз между балканските държави. Но те нямат и друга възможност, освен да играят ролята на буфер, защото нямат нито силите, нито ресурсите, нито армия, която да им позволи да играят една сравнително по-постоянна роля. Балканите нямат и друга възможност, освен да играят ролята на буфер, защото нямат особени природни ресурси, нито многобройно население, а от няколко десетилетия насам нямат такова стратегическо значение, каквото са имали през XIX в. и първата половина на XX в.

Той даде пример с интересите на Турция към Босна и Херцеговина поради многобройното мюсюлманско население там. "Няма какво точно да търси Турция на Балканите, за нея по-интересни са регионите в предния изток и Закавказието. От кого например е заплашена Албания? Тя се намира на такова място, че около нея има държави с нейния размер или не много по-големи от нея. А резидентното население на Северна Македония е някъде 1,5 милиона - тоест малко по-голямо от населението на София", обясни проф. Илчев.

По думите му само България е на малко по-опасно място на Балканите. Той се опасява, че действат стари комплекси на имперско противопоставяне, които се трансформират в американско-руско противопоставяне в Централните Балкани. В този момент експонентът на руско влияние там очевидно е Сърбия - както е било в историята от около 200 години насам. 

На фокус Източна Украйна - какво правят руските войски там?

На фокус Източна Украйна - какво правят руските войски там?

Тежко остава положението и в района на Мариупол

"Лошият сценарий за Балканите ще бъде ако руските войски съумеят да превземат цяла Югоизточна Украйна и се насочат към Одеса. Това не само ще лиши Украйна от излаз на Черно море, но опасно ще приближи Русия към Балканите, защото южната граница на Украйна е по делтата на река Дунав - стара мечта на руската дипломация. Ако Русия съумее да се намести там, вече директно ще може да се намесва и на Балканите", смята проф. Илчев.

Той изтъкна, че сега 95% от информацията, която получаваме за войната, идва от украински източници. Информацията е до голяма степен изкривена и съвсем естествено Украйна иска да представя събитията от своя гледна точка. Но ние не знаем или много малко знаем как се вижда тя от Москва.

Според него може да се говори за нова Желязна завеса, която ще продължи с десетилетия докато се възстановят нормалните взаимоотношения.