Украинското правителство обвини Унгария, че помага на Русия да продължи агресията си срещу Украйна на фона на влошаващия се спор между съседните страни, информира Би Би Си (BBC).

Министерството на външните работи също обвини Унгария, че засилва "чувството за безнаказаност" на Русия по отношение на предполагаеми извършени военни престъпления.

Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство, туитира, че "нежеланието на Унгария да признае отговорността на Русия за зверствата" също ги насърчава да "извършат нови престъпления".

"Предложение за провеждане на мирни преговори в Будапеща изглежда цинично. Ако Унгария иска да помогне, тя трябва да спре да уврежда единството на ЕС", добави той.

Премиерът Виктор Орбан - който отдавна е съюзник на руския президент Владимир Путин въпреки членството на Унгария в НАТО - беше преизбран по-рано тази седмица.

Унгария се противопоставя на новите и много съществуващи санкции, които вече са наложени срещу Русия, и отказа да доставя оръжия на Украйна.

В сряда Орбан каза на Путин, че Унгария ще бъде готова да плати на Русия в рубли за вноса на газ - ход, който други европейски страни изключиха.

Министерството на външните работи на Украйна също разкритикува тази заявена готовност да плаща в руска валута, обвинявайки Унгария в подкопаване на единството на ЕС.

Украйна зове Унгария да "застане на правилната страна на историята"

Украйна зове Унгария да "застане на правилната страна на историята"

Позицията на Унгария разрушава единството на Европейския съюз по отношение на руската инвазия