Ако сега затворим с локдаун и така решим проблема с увеличаващия се брой случаи на коронавирус у нас, след няколко месеца пак ще влезем в локдаун. Това заяви президентът Румен Радев на среща със студенти по медицина в Пловдив, съобщава БНТ.

Той обясни, че има напрежение след въвеждането на зеления сертификат, но другата алтернатива е затваряне.

Според държавния глава трябва да се търси баланс между опазването на здравето, лечението на болните и функционирането на държавата.

Той разкритикува начина на въвеждане на мерките, но подкрепи по същество решението на служебното правителство.

Резултати от зеления сертификат - след две седмици

Резултати от зеления сертификат - след две седмици

В момента излиза скритата заболеваемост

Здравеопазването е ключов фактор, без който не може да се развива нито една друга обществена област, а кризата с коронавируса ни подтикна да преосмислим отново значението на нашето здраве и на медицинската професия, каза още Радев пред студентите.

По негови думи ситуацията от последната година и половина ще доведе до ускоряване на процеса на промяна на модела на българското здравеопазване. Той обаче подчерта, че страната ни няма как да постигне амбициозни цели без ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус върху младите хора и тяхната реализация у нас.

Президентът отбеляза, че трансформацията на здравния модел изисква значителни средства, затова и Планът за възстановяване и устойчивост е важен инструмент.

Той изрази убеденост, че планът ще даде мощен тласък на процеса на трансформация на модела на здравеопазване.

Всеки български гражданин, независимо дали живее в малък град, или в голямо населено място, трябва да има достъп до бърза медицинска помощ, до високотехнологично лечение от квалифицирани специалисти и фармацевтична грижа, категоричен бе Радев и допълни, че затова в ПВУ е предвиден проект за спешна помощ по въздуха (HEMS) и създаване и оборудване на регионални центрове, където стабилизираните пациенти да получат адекватна грижа, за да се предотврати инвалидизация. В плана е предвидена и информационно-комуникационна платформа от ново поколение за Спешната помощ, чрез която по най-добрия начин да се координират медицинските дейности.

Друг важен проект със силен демографски ефект, касаещ връщането на държавата при хората, които нямат достъп до медицинска грижа, е проектът за изграждане и оборудване на 390 амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, включително в най-отдалечените райони и в малките населени места, посочи Румен Радев. В тези амбулатории ще има оборудване и апаратура за дистанционна диагностика, осъществявана в регионалните центрове. Така ще се обхванат социалнозначимите заболявания, при които има висок риск от смъртност, и ще се направи решителна крачка за обработка и анализ на огромен по обем данни с цел профилактика и лечение. Това може да послужи за обхващане в единен дигитален център на реалния здравен статус на българите, като можем да започнем от децата, заяви президентът и допълни, че това ще допринесе и за по-ефективно планиране и разпределение на средствата в здравеопазването. В плана се предвижда и Национален център за лъчелечение с протонна терапия с фокус върху лечението на деца.

По негови думи моделът в здравеопазването е довел до уродлива диспропорция между заплащането на начинаещ лекар и шеф на болница, като разликата в заплатите може да достигне до 100 пъти. Според него трябва да се положат и целенасочени усилия младите медици да бъдат стимулирани да се реализират във всички населени места.