Американският посланик в София Н. Пр. Ерик Рубин си е позволил да намеси Българската академия на науките (БАН) в изследване, което те не са правили, показва разследване на „Дума“.

На 20 май т.г. посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин заяви пред Американската търговска камара в България, че: "според проучване на БАН, българският износ благодарение на ТТИП ще се увеличи със 7,7%, а производителността на труда - с 6,8%". Още в края на 2014 г. и бившата посланичка на САЩ Марси Рийс аргументира ползите за България от ТТИП с доклад на БАН.                 

"Докладът, който анализира ефектите от търговското споразумение ТТИП между САЩ и ЕС, е разработен от екип от учени, работещи в САЩ. Такъв анализ не е изпълняван от БАН". Това се казва в писмен отговор на вицепремиера Меглена Кунева на въпрос на левия депутат Георги Гьоков дали съществува доклад на БАН за ТТИП, от кого е поръчан и кой го финансира.

Групата американски учени, създали доклад за ефектите от ТТИП, се ръководи от проф. Джеймс Андерсън от Бостън Колидж. В екипа е участвал и българинът Йото Йотов от Drexel University, който през лятото на 2014 г. е бил на изследователска позиция в Икономическия институт на БАН, става ясно от отговора на Кунева. Вероятно заради връзката на Йотов с Икономическия институт на БАН се създало впечатление, че това изследване е извършено от БАН, опитва се да замаже Кунева, обясняват ситуацията от вестника.

Въпросният "доклад на БАН" е използван от двама посланици за внушаване на ползи от ТТИП у нас, напомнят от сдружение "Солидарна България", което от края на 2014 г. алармира, че такъв доклад няма.

На 3 декември 2014 г. Марси Рийс обосновава ползи за България чрез този "доклад" пред конференция с участието на Кунева, организирана от Американската търговска камара и Консултативния комитет на италианското предприемачество у нас в сътрудничество с посолството на САЩ и БТПП. "Очакванията са за повишаване на износа на България за САЩ със 7,7%  според проучване на БАН", заявява Рийс.

От "Солидарна България" са помолили с писмо посолството на САЩ да им предостави "доклада на БАН". Отговор не е получен. Според сдружението, единственият български доклад, прогнозиращ положителен ефект от ТТИП за България, е правен от Института за пазарна икономика, финансиран от САЩ.

От Сдружението призовават БАН да брани последователно името си от политически злоупотреби, а защитниците на пагубното споразумение ТТИП да ползват по-сериозни аргументи.