Американският разрушител Porter, чието присъствие в Черно море предизвика острата реакция на Русия, вчера е отпътувал от Варна. Корабът акостира в морската ни столица по-рано тази седмица.

Русия заплаши с ответни мерки, когато плавателният съд се присъедини към операция "Атлантическа решимост".

Запитан от кого Porter би защитавал България, американският лейтенант от 6-и флот Шон Екуънт отговори пред БНР: "Няма да навлизам в това от кого той ще защитава България. Ще кажа само, че това е многофункционален кораб, който може да води сухопътни операции, да изстрелва ракети срещу подводници, бойни самолети, както и да осигурява защита от балистични ракети на страните от НАТО и за цяла Европа. Системата "Егида", която е на борда му, е същата като противоракетната система в Девеселу. Porter има пряка роля в системата Aegis Ashore. Всъщност, те са директно свързани - работят като мрежа, която да защитава Европа от балистични ракети."  

На въпрос как ще коментира реакцията на Русия срещу присъствието на разрушителя в Черно море, лейтенант Екуънт изтъкна, че без да коментира реакциите на Русия, всичките американски операции в Черно море съвместно с натовските им партньори не били нещо необичайно. "Ние бяхме там и през 2015 г. и правим учения почти всеки месец оттогава", отбеляза американският военен.

Лейтенант Екуънт добави, че американският флот ще продължи да действа в Черно море и в бъдеще в подкрепа на операция "Атлантическа решимост". По думите му, това бил ангажиментът на САЩ към стабилността и сигурността на техните съюзници и партньори в региона.