Машинното гласуване се оказа успех за предсрочните парламентарни избори. Факт е, че по-скоро машинното гласуване работи. Това заяви политологът Слави Василев в студиото на БиТиВи за резултата от вчерашните предсрочни парламентарни избори,.

Партиите, които преди са разчитали за купен и корпоративен вот, при тях процентното съотношение спада, отчете Василев.

По думите му ключово ще бъде кой ще бъде първи от изборите. Ако Борисов не е първи и остане втори ще се промени психологическата нагласа в България, отбеляза Слави Василев.

Изключително ниската избирателна активност по време предсрочните парламентарни избори се дължи на летния сезон, машинното гласуване и намалялата мобилизацията на хората. Това заяви Добромир Живков от Маркет линкс пред БТВ.

Доста по-улеснена и организираната работа на ЦИК в процеса на броене на резултатите от изборите, отчете Живков.

Броене до последен глас: ГЕРБ/СДС води с  23.91% при 95.22% обработени протоколи

Броене до последен глас: ГЕРБ/СДС води с 23.91% при 95.22% обработени протоколи

Трета е БСП с 13,65%, следвана от ДБ с 12,55%

Шест партии са в парламента, но с различни съотношения.

Няма да има изненади, защото сме на ръба да бъдат с по-висок резултат някои от партиите за първото и третото място. Не може да се каже кой ще вземе първото или третото място, но социолозите не очакват изненади, посочи Живков.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%

Той открои, че на база резултатите от изборите ще има засилено представителство на партиите на протеста, а мандатите ще варират в много малък диапазон. При партиите на протеста диапазонът на депутатските места ще бъде между 112 - 114 и няма да имат абсолютното мнозинство в парламента.

За проведения вот в чужбина, Живков отбеляза, че повече българи в чужбина са гласували, но все още не са обработени напълно протоколите. Обработените протоколи са от Турция, но остават Западна Европа и САЩ, където може да се говори за сериозно предимство на "Има такъв народ" и за "Демократична България".

Висшистите гласуват за ДБ и ГЕРБ, най-младите - за ИТН

Висшистите гласуват за ДБ и ГЕРБ, най-младите - за ИТН

Как се разпределят избирателите на партиите по пол, възраст, населено място и образование

Икономическият анализатор Владимир Сиркаров, който също присъства в студиото на БТВ, допълни, че въпросът сега е как ще се състави правителство. Тепърва щяло да се види какво щял да каже председателят на ИТН Слави Трифонов. Победата е важна за всяко едно състезание и не по-малко важно е, че взимайки първи мандата има една идея по-сериозна легитимност, посочи Сиркаров.

Според него ще бъде интересна третата позиция, но и от ГЕРБ, и от БСП се отбелязва отлив от гласоподавателите. На Сиркаров му се иска да види по-конструктивен дебат, приоритети, ясен път на България да стане по-богата и просперираща.

Какво се случва под бариерата?

Какво се случва под бариерата?

Възраждане, Българските патриоти, Българско лято