Как се разпределят избирателите на партиите по пол, възраст, населено място и образование. Това показва проучване на "Галъп", оповестено от БНТ. 

За подкрепата на най-високообразованите хора в България практически спорят ГЕРБ, "Демократична България" и "Има такъв народ" (ИТН). Хората със средно образование, които са и най-голяма част от избирателите, най-често гласуват за ГЕРБ, ИТН и БСП. Подкрепата на по-нискообразованите граждани в огромната си част е за ДСП и БСП.

Според възрастта, младите гласоподаватели между 18 и 30-годишна възраст най-често са гласували от ИТН. На голяма дистанция, но втора партия са "Демократична България". В групата 31-60 години се конкурират ГЕРБ и ИТН, а за поколенията над 60 години очакван основен фаворит е БСП. Съществена подкрепа получава и ГЕРБ-СДС.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%

При разпределението на вота по пол, жените предпочитат да гласуват за ГЕРБ-СДС и БСП. 

Анализът на вота по населено място очаквано показва, че "Демократична България" е подкрепяна най-вече в столицата. 37% от електоратът е формиран от София. За разлика от нея, 68% от гласувалите за ДПС са в селата. ГЕРБ обикновено е народна партия.  При БСП има по-слабо представяне в София. Същото важи и за ИТН. Техният вот е силно изнесен към областните градове. 

"Ройтерс": Без ясен победител на изборите в България

"Ройтерс": Без ясен победител на изборите в България

Предсрочните избори в страната се смятат от анализаторите за шанс на опозиционните партии