Българският избирател през годините беше разумен, при пропорционална система хората избираха един човек, една партия, днес има силно фрагментирано българско общество - в такава ситуация отговорността пада върху плещите на лидерите. Това, което видяхме от Слави Трифонов е опит да се погазят изборните и конституционните правила. Това мнение изрази след ходовете на ИТН социологът Мира Радева пред БТВ. Най-малкото, което дължим, е опитът да уважим мнението на избирателите. Пренебрегва се мнението на 25% от избирателите и на онези други 3 милиона или по-малко, които не са гласували, смята още тя.

Политологът Слави Василев смята, че Слави Трифонов е имал открит подход при представянето на кабинет, но след оттеглянето на кандидатурата на Николай Василев става ясно, че той не е бил окончателен. Анастас Стефанов от "Тренд", добави че поведението на Слави Трифонов е по-скоро очаквай неочакваното. Бяхме изненадани всички вкупом, каза той.

Мира Радев смята, че избирателят иска да знае кого избира, но с ИТН не знаят кого избират - Слави Трифонов ли?, запита тя.

Слави Василев коментира критиката, която поднесе за това, че не се яви на изборите, а сега и с проектокабинета - поведението на Трифонов буди резерви у хората и политическата класа. Той трябва да има предвид, че ако иска да има шансове да управлява България, той трябва да излезе на светло и ако не излиза на светло - да каже защо", анализира политологът.

Според Стефанов - това е г-н Трифонов в ролята му на политик и по думите му той не е понесъл електорални щети.

Президентът свиква Народното събрание на 21 юли
Обновена

Президентът свиква Народното събрание на 21 юли

Партиите трябва да намерят път един към друг, надява се Радев

Мира Радева смята, че има политическа активизация и в този смисъл Румен Радев трябва да ги събере и да се формира кабинет, тъй като идва тежка зима - тежки икономически проблеми и инфлационни процеси. Виждам опит за реанимиране на авторитарния подход, смята социологът.

Слави Василев сподели хипотезата на някои партии служебният кабинет да остане редовен, но не вижда да е възможно Стефан Янев да вземе проучвателния мандат. Тази конюнктура е практически невъзможна, но ако това се случи Румен Радев ще понесе негативи през президентската кампания, смята Радева.

Има умора сред избиратели и политическите сили, смята от своя страна Анастас Стефанов. Той изчаква да види кога ще се рационализират ходовете на политическите сили.

Кънчо Стойчев очаква кабинет със скърцания и завойчета

Кънчо Стойчев очаква кабинет със скърцания и завойчета

Правителство е необходимо, макар и да не са трагедия още едни избори