Здравният министър Кирил Ананиев иска законодателни изменения заради случая "Кармен".

Кармен Лазарова не е в регистъра на Районната здравна инспекция за извършване на регламентирана дейност, така че по своята същност тя е извършила нарушение, обясни Ананиев след заседанието на парламентарната здравна комисия.

Припомняме, онкоболната Теодора Маджарова се е доверила на Кармен Лазарова за нетрадиционна терапия при гуру в Бразилия. Когато отиват в Бразилия, състоянието на Теодора се влошава. Налага се спешно да бъде транспортирана обратно, но авиокомпаниите отказват да поемат подобен риск за превоз на пациент в тежко състояние, който се нуждае от лекар и специални средства по време на полета. За дни са събрани парите за връщането на Теодора в България.
Предвижда се това да стане със самолет от Бразилия до Турция. Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че е готов да разпише военнотранспортен самолет да извози българката от Турция, ако състоянието й позволи това.

Онкоболна българка не може да се прибере в България заради състоянието си

Онкоболна българка не може да се прибере в България заради състоянието си

Авиокомпаниите не искат рискови пътници или предлагат билети за 50 000 евро

Констатираното нарушение е, че лицето дава здравни съвети на сайта си без да има необходимата квалификация (няма медицинско образование). Вече има издаден акт за нарушение. Глобата, която може да й бъде наложена, е до 10 000 лева.
Със сигурност има и други лечители, които прилагат лоши практики, предполага Ананиев. Именно заради това Законът за здравето трябва да бъде променен по някакъв начин и да се регламентира по-добре. Здравният министър поиска и засилване на контрола.

Събраха 50 хил. евро дарения за връщането на тежкоболната Теодора в България

Събраха 50 хил. евро дарения за връщането на тежкоболната Теодора в България

Теодора трябва да пътува с медицински екип с техника

От Министерство на здравеопазването призоваха всички граждани да бъдат особено внимателни и да търсят институционално удостоверена информация в случаите, когато решават да се обърнат към лица, практикуващи неконвенционални методи за лечение.

МЗ напомня, че всяка регионална здравна инспекция на сайта си води публично достъпен регистър на обектите, в които законно се практикуват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве.

Болната Теодора лети за България в петък

Болната Теодора лети за България в петък

Турска болница изпраща самолет