"Когато с екипа ми дойдохме, много областни болници бяха в критично състояние. Ние успяхме да свалим с 27% задълженията, направихме механизми за контрол", коментира във Велико Търново здравният министър Кирил Ананиев.

"Целта е да бъдат обърнати процесите в здравната система - от една консервативна, с много зависимости и натрупани проблеми, да се намери онзи път, по който публичният ресурс, предоставян за здравеопазване, наистина да се разпределя по обективен и прозрачен начин", обяснява той.

"Да се обръщаме към проблемите на всеки един от българските гражданин е първостепенната задача на Министерство на здравеопазването", допълва Ананиев.

Дават още 30 млн. лв. за здравеопазване

Дават още 30 млн. лв. за здравеопазване

18 милиона отиват за областните и общинските болници

Здравеопазването е първата сфера, която опонентите на ГЕРБ най-много ще използват за атака преди изборите, прогнозира министърът.

Той обяснява, че въпреки чувствителността на темата и многото натрупани през годините проблеми, вече започват да се намират редица решения. Едно от тях е електронното здравеопазване.

"За това се говори от много време, но сега вече спечелихме европроект за изграждане на единна система", коментира Ананиев и допълва, че 9 от общо 12 модула на системата ще са готови до края на годината.

По думите му електронната рецепта, електронното направление и досие ще позволят на всеки от нас да следи с точност всичко, относно здравния си статус и прилаганото лечение. Освен удобство, това ще доведе и до повишаване на контролната дейност.

Здравната реформа е в хаос и се разрушава

Здравната реформа е в хаос и се разрушава

Според проф. Миланов, ТЕЛК трябва да отиде към НОИ, не го учудват проверки на прокуратурата

С изменението на Закона за лекарствените продукти се приема да бъде изградена информационна система за проследяване пътя на лекарствата, за да е гарантирано, че се внасят истински лекарства, а във всеки момент да е ясно има ли недостиг на медикаменти и какъв, обяснява Ананиев.

"Много успешно върви изпълнението на големия проект, свързан със спешната помощ", добави здравният министър.

"Първите линейки пристигнаха, центровете ще получат общо 400. На 237 места в страната изграждаме и спешни пунктове, оборудвани с най-съвременната техника и апаратура, които, поради броя си, ще са близко до пациентите", коментира министърът.

Ананиев поискал пълна картина на заплатите на лекари и сестри

Ананиев поискал пълна картина на заплатите на лекари и сестри

Протестът бил, защото медицинските сестри не знаели за отпуснатите 30 млн. лв.