Спирането на руските газови доставки за България и за показва изнервяне на Москва заради "затъването на руската война срещу Украйна, продължаването на тази война, която Путин смяташе, че ще спечели много бързо". Това е мнението на евродепутата от ЕНП и ГЕРБ Андрей Ковачев, изразено пред БНР.

Ковачев, че по външнополитическите приоритети кабинетът "Петков" демонстрира "абсолютна шизофрения". 

Трети коалиционен съвет без решение за военната помощ за Украйна

Трети коалиционен съвет без решение за военната помощ за Украйна

Утре премиерът Кирил Петков ще пътува към Киев, без да има отговор

Ковачев даде пример с темата Украйна, където по думите му "се оправдават с общественото мнение", за Македония обаче се демонстрира "някаква огромна смелост" въпреки общественото мнение.

"Готови са да направят националното предателство", подчерта евродепутатът.

Правителството ни демонстрира "позорно поведение" и ние "се скатаваме, снишаваме". Заради "жалките коалиционни разправии на Кирил Петков" и заради "бившата комунистическа партия" не можем да окажем военна помощ на Украйна с отбранителна техника, смята Андрей Ковачев.

Страните в ЕС трябва "да се събудят от дълбокия сън, че когато се снишаваме, която и да било страна, тя ще бъде пожалена от господаря", изтъкна Ковачев.

Теодора Генчовска: РСМ да признае правата на македонските българи преди отварянето на преговорите
Обновена

Теодора Генчовска: РСМ да признае правата на македонските българи преди отварянето на преговорите

Дали даваме оръжие на Украйна знаят само военният и икономическият министри

По отношение натиска върху България да вдигне ветото за начало на преговорите за присъединяване на РС Македония към ЕС Ковачев заяви: "Не знам защо трябва ние да бързаме".

Според Ковачев в РСМ се страхуват да направят крачката напред и да загърбят югонаследството, а Северна Македония "е най-малко реформирана, заедно със Сърбия, от другите бивши югославски републики".