Изборният вероятно резултат ще е близък до последния, но политическата ситуация не е същата. ГЕРБ е много повече склонен към подкрепа на някакво правителство - заради войната в Украйна, заради санкциите "Магнитски", тъй като довършва задачата си - да излезе от изолация. Това заяви в ефира на БНР социологът Андрей Райчев.

Според него в ситуация, в която без някоя от двете големи партии не може да се състави правителство, ако ПП предложат нещо приемливо за ГЕРБ - името на министър-председателя, и то в пакет със съдебната реформа, ГЕРБ ще ги подкрепи. Той бе категоричен, че ГЕРБ ще излезе от изолация.

Райчев посочи, че политиката на Борисов е максимално сътрудничество с ДБ и максимално противопоставяне на ПП. Той поясни, че за Христо Иванов в момента е немислимо отделяне от ПП в полза на коалиция с ГЕРБ.

Андрей Райчев: На Борисов му остава да махне една връзка - тази между ПП и ДБ

Андрей Райчев: На Борисов му остава да махне една връзка - тази между ПП и ДБ

Когато Христо Иванов каже, че вече може с ГЕРБ, излиза, че изолацията на ГЕРБ е приключила

Есента е мотивът, по който Христо Иванов със сигурност седи с тях и се доближава до тях, замазва всички противоречия, гледа го като писано яйце този съюз, защото това са местните избори, а на местните избори те имат съвсем реален шанс да победят в няколко големи града, да нанесат фундаментален удар по ГЕРБ, а ГЕРБ се оказа изненадващо здрава конструкция. Като обаче не трябва да забравяме - на масата е поставена любимата играчка на Христо Иванов - съдебната реформа, поясно социологът.

Райчев засегна и темата за Паметника на съветската армия. По думите му никакви паметници не трябва да се рушат. Паметникът на съветската армия наистина е двусмислен. От една страна - победата над фашизма е огромен подвиг, от друга страна няма никакво съмнение, че със сила беше установен режим в много страни. Тази амбивалентност се съдържа в този паметник. Той е и черно, и бяло, поясни той.

Според него ние подменяме разговора за изгода с разговора за добро, а България трябва да се съсредоточи върху това какво ѝ е изгодно в момента. Изгодно в дълбокия смисъл на думата - за нашата идентичност, за нашето бъдеще и т.н. Вместо това ние започваме да разказваме, че сме на страната на доброто срещу злото, добави социологът.