Очакваме, че ще бъде удължена противоепидемичната обстановка с още месец - докато има и един болен в страната. "При тази тенденция можем да си позволим да разхлабим мерките, следим всеки показател.". Това заяви в студиото на БНТ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Най-важното е, че водим с едни гърди в надбягването с коронавируса. Справяме се с третата вълна, което е професионална гордост", заяви той. По думите му спада процентът на смъртността в страната. Процентът на положителните проби е по-малък от преди седмица. Болниците са претоварени, продължават да бъдат такива. Само умората на лекарите ни притеснява.

Започва проверка за смъртта на медицинската сестра в Пазарджик

Започва проверка за смъртта на медицинската сестра в Пазарджик

Тя е била ваксинирана с две дози

Относно ваксинационната кампания в България заложихме на ваксина, която не дойде, не изпълни доставките, които бяха планувани, каза Ангелов.

"Поръчали сме ваксини за две Българии. Ваксинирането не е надбягване. Важното е хората от тази кола да стигнат до целта здрави и точката, където са поели. Правим по 500 000 на месец ваксинирани. Крачките вече не са никак малки", обясни той.

Относно информацията, че в САЩ спират временно ваксинирането с "Джонсън", той обясни - "В хода на тази кампания разбрах нещо, което ме накара да се чувствам странно - медицината не е в сърцето на всеки, Хипократовата клетва не е в сърцето на всеки. Със сигурност има някакви интереси. Ние сме се водили само от експертизата".

Кунчев не очаква нова COVID вълна през пролетта, но иска удължаване на мерките до края на май

Кунчев не очаква нова COVID вълна през пролетта, но иска удължаване на мерките до края на май

До средата на май пациентите ще знаят дали да си поставят втора доза ваксина, или не

Когато не си последователен в говоренето и в действията си, хората спират да ти вярват. Ще бъдат анализирани действията на Оксфордската ваксина "АстраЗенека", ще се прецени. Няма 100%-ва сигурност, че ваксината на "АстраЗенека" води до тромбози - с повишено внимание я прилагаме за жени до 60-годишна възраст, обясни здравният министър.

Фирмата-производител трябва да отговаря на тези въпроси. Ще отговаряме на хората като лекари, на всеки един подход. Решението за първите дози ще бъде взето на базата на експертите от България и чужбина. Нас ни води само науката и нищо друго, изтъкна Ангелов. Единствените случаи, регистрирани на много рядка връзка с тромбози, са след първа доза.

Ще изчакам нашите експерти. Няма научни данни, че може да се смесват ваксините. Нямаме клинично проучване, което да е с две ваксини различни, обясни Ангелов. Длъжни сме като политици да дадем отговор на българите, ваксинирани с първа игла и ще го направим.

Коя е държавата в ЕС, която е успяла и е постигнала това, което постигнахме, запита гордо той, на което водещата отговори с въпрос за Малта.

В Малта има много повече ваксинирани от България, но стигнали ли са колективен имунитет - не. Процесът не е надбягване. Важно е всички да стигнем до финала успешно, с най-малко загуби. Хората са затворени в голяма част от европейските държави. Пълен локдаун в България никога не е имало, каза Ангелов. Той не припомни, че при първия локдаун през 2020 г. бяха затворени парковете и градинките, а полицаи с рупор обясняваха в няколко столични квартала хората да не излизат от домовете си, ако нямат спешна работа, както и че заради КПП-тата някои не успяха да се приберат по домовете си в близки градове.

Костадин Ангелов отрече да са сменяни директори на болници по политически причини. Нямам други мотиви, защото конкурсите бяха обявени. Нито един свой човек не съм назначил, винаги съм се водил от факти при вземане на решенията, каза Костадин Ангелов.

Подходът при смяна на директорите на държавни болници - чисто партиен

Подходът при смяна на директорите на държавни болници - чисто партиен

Практика било партията на власт да урежда свои хора в държавните лечебни заведения