Евентуална формация на Кирил Петков и Асен Василев ще привлече гласове от негласуващите и от избирателите на Демократична България, заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

"Нормално е техният прагматичен стил да се хареса на избирателите. Могат да привлекат и мотивират част от тези, които не гласуват. Другата група са от сферата на "Демократична България", защото те до този момент са се идентифицирали с нея. Като антропология те имат асоциация с тази политическа формация." - коментира тя в предаването "Денят ON AIR".

Според нея е нормално двамата бивши служебни министри да потърсят политическа партия, която е регистрирана и да я припознаят - по думите й това у редовна практика, но не е сигурно доколко е положителна.

Антоанета Христова допълни, че тепърва те ще трябва да кажат кои са другите лица до тях, какви са политиките и зад какъв вид реформа застават, извън темата за преразпределението на пари.

Тя е категорична, че проектът на Василев и Петков е свързан с президента.

"Радев има интерес от тази партия. Те са много удобни, за да му дадат подкрепа на балотажа. Ако малко не му достига, трябва да се активират тези, които не гласуват. Припознавайки го, Петков и Василев ще заведат хора до урните, те да гласуват за този президент." - поясни събеседничката.

Никой в парламента не се притеснявал от партия Петков/Василев

Никой в парламента не се притеснявал от партия Петков/Василев

Ни най-малко притеснение няма в редиците на ДПС

Политологът проф. Росен Стоянов, който също бе събеседник в предаването, е убеден, че силни са не политическите проекти, а политическите партии, зад които има идеология.

"Трябва да се идентифицират къде са разположени в пространството. Започват с витиевати модели, добре звучащи, които се харесват на младите хора - с десни инструменти да постигат леви цели. Ако получат процентите, които им дават, те ще бъдат една от средните партии, които ще влязат в следващото Народно събрание, а такива ще има много." - посочи той.

Росен Стоянов подчерта, че за създаването на стабилна партия трябват стройни структури и кампанията изисква много средства - минимум 1.5 млн. лв.

"Ние изпълваме новия политически проект не със съдържание, а с очаквания", добави политологът.

Той подчерта, че е важно кого Петков и Василев ще подкрепят официално за президент.

Според проф. Росен Стоянов ГЕРБ много скоро трябва да обявят името на кандидата си за президент.

"Той трябва да е приемлив за дясното пространство и "Демократична България", които заявиха, че ще имат собствен кандидат. Така, който и от двамата да отиде на балотаж, другият може да го подкрепи и само така да имат шанс срещу Радев.", заяви политологът.

Той очерта и профила на кандидата за президент - известна личност, която освен лични и професионални качества, трябва да има и политически качества.

Кирил Петков: Не слушайте и не вярвайте на месии и посредници

Кирил Петков: Не слушайте и не вярвайте на месии и посредници

Василев и Петков правят леви политики с десни цели