Сагата с хартиената бюлетина е ненужна, но щом са решили депутатите, нека да си я развиват. Проблемите на хората са съвсем различни. Никоя от партиите няма да си качи резултата и да събере повече доверие от това, че бюлетината няма да е едната, а ще е другата. Това заяви в ефира на БНР говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

По думите му едно от базовите неща в политиката е доверието, а изборите са инструментариум. Когато за теб стане важен инструментариумът, това означава, че си загубил всякаква политическа ориентация, категоричен бе той.

Говорителят на служебното правителство изрази мнение, че партиите се готвят за избори, щом превърнаха промените в изборния кодекс в техен приоритет. Кутев посочи, че служебното правителство ще гарантира честността на изборите, дори ако се наложи да се гласува с пръстов отпечатък и лицево разпознаване.

Антон Кутев: Да се събират, да правят кабинет и да си решават проблемите

Антон Кутев: Да се събират, да правят кабинет и да си решават проблемите

Разговорът за президентска република - несъстоятелен, а и опасен

Кутев засегна и темата за президентската република. По думите му в момента промяна на конституционния модел на управление на страната не стои на дневен ред.

Ако в тази раздробена ситуация в парламента се събере някакво конституционно мнозинство, то това ще е толкова популистко, че ще доведе до сериозни проблеми изобщо в развитието на страната. В този момент не само не може, а и не трябва да се говори за промени в Конституцията, изтъкна Кутев. Според него президентът може да бъде гарант за изход от кризата и за това не му трябва промяна в Конституцията.

По отношение на бюджета Кутев заяви, че това е въпрос за решаване на редовно правителство, защото в него има политика, има идеология. Бюджетната процедура изисква работещо редовно правителство и парламент с мнозинство, за да решат кои от всички недостигащи пера ще развием, поясни той.

Кутев засегна и въпроса за военната помощ за Украйна. Той посочи, че служебното правителство ще изпълни сроковете, дадени от Народното събрание, и ще бъде предоставена на Украйна техниката, която е възможно да се даде.