Архимандрит Партений Фидановски е не само морален стожер в Република Македония и целия регион със своята дейност, с дейността на монашеството в манастира. Той беше и един от най-големите защитници и поддръжници на подписването на договора за добросъседство - за нашите общи корени.

Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев в сградата на българския парламент. Там той връчи награда на Европейския парламент за 2018 г. на архимандрит Партений.

Ковачев изтъкна изключителният принос на архимандрита, който помага за въздигане на това, което ни обединява: "в душите ни, ви мислите ни, в общото ни европейско бъдеще - да преодолеем разделянето от миналото, да преодолеем злото, което ни е отделяло един от друг. Да благодаря, че е сред нас и да пожелая много здраве и успех и на цялото братство".

Ковачев пожела на държавите от нашия регион мир и европейско бъдеще и добросъседство.

Председателят на 44-то народно събрание Цвета Караянчева поздрави архимандрит Партений за европейското отличие и пожела да има повече хора като него. Да работиш за разбирателството между хората е безценна дейност, каза тя.

"Той (архимандрит Партений) е известен с уважението си към всички хора без разлика за тяхната етническа, религиозна и социална принадлеждност. С активната си достойна за уважение и неуморна работа, родолюбива дейност бих казала, той има значим принос за укрепване на европейския дух и ценности и в целия регион", каза Караянчева.

От своя страна архимандрит Партений сърдечно благодари за сърдечния прием в българския парламент и за високата чест, оказана му от Европарламента. Архимандритът благодари за това, че оказаната му чест е от най-високо ниво на европейското законодателство, което е основано на християнските ценности и принципи. Вярвам, че идеалите му ще са съобразени с Христовото евангелие, което е съвършеният образ за идеално общество. Християнството дава цялостно свобода, морален интегритет не само на човешката личност, но и на народите.

Особена чест за мен е, че съм първият православен монах и свещеник, отличен с тази награда. Любовта и почитта за нашето монашеско братство в Република Македония е допълнителен призив да се трудим за разширяване на европейските дух и ценности, основани на евангелските принципи за равноправност, мир и единство.

По този път ще се движат и нашите стремежи за по-голямо междудържавно сътрудничество на Балканите и за задълбочаване на вековното братолюбие на братските народи на Македония и България.

Имайки предвид и факта, че нашите общи дейци са дали голям принос за европейската цивилизация. В този контекст оставаме твърдо за постигнатия договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Македония и България, написан с кръвта на нашите предци и за радост на техните души.

Архимандрит Партений препоръча договорът за добросъседство, подписан между България и Македония да бъде основа на добросъседството и любовта и да отчита междусъседските особености, да не става причина за излишни раздори и съблазни.

Той препоръча на политиците от двете страни, когато говорят разширяване на добросъседските и икономическите връзки, да работят за подобряване на междусъседските контакти, защото е видно колко лоша е инфраструктурата между Македония и България. Нашето сближаване е реално, каза архимандрит Партений и благодари за оказаната му чест.

Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 г. се връчва на архимандрит Партений за обществената му дейност като игумен на Бигорския манастир.
Тя се дава на игумена на Бигорския манастир за насърчаване на взаимното разбирателство, преодоляване на вътрешните разделения между гражданите на Македония, както и по-добрата им интеграция с гражданите на съседните държави.

Архимандрит Партений е един от 50-ата лауреати на Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 г.

Наградата за европейски гражданин на ЕП след 2008 г. се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение.