Над 5000 души - войници и офицери, не достигат в армията. Това обяви в предаването "Тази сутрин" по БиТиВи бившият военен министър Ангел Найденов. Той подчерта, че системата е пред колапс.

Ангел Найденов подчерта, че за последните две години негативните процеси в армията не само не са пресечени, но са преминали в зоната на търпимост на експертите.

За състоянието на армията ни Найденов изброи три причини. На първо място той открои системното недофинансиране в системата. На второ място е остарялото въоръжение и бойна техника, а на трето е непопълнения личен състав.

Ангел Найденов е предупреждава, че Българската армия не е в състояние да изпълнява сложни бойни задачи заради непопълнения личен състав. По мнението му недостатъчното финансиране е недостатъчно да покрие дори базовите нужди на армията.

Кабинетът „Герджиков” одобри закупуването на нов боен самолет

Кабинетът „Герджиков” одобри закупуването на нов боен самолет

Неофициално се дава предимство на нов "Грипен"

Бившият военен министър коментира, че ако държавата не направи нещо радикално, стои въпросът какво можем да очакваме от българските въоръжени сили.

Като причини за липсата на кадри в системата, Найденов открои недостатъчното заплащане, затрудненията при подбора на кандидати, които могат да издържат психологическите тестове. Като друг проблем той посочи неграмотността. По мнението на Ангел Найденов липсва достатъчно образование, което да направи кандидатите подходящи за армията.

Бившият военен министър коментира и темата за изтребителите. Според него в последните 10-15 дни би следвало служебният кабинет да остави решението на следващото правителство.

Припомняме, че Министерският съвет одобри на закрито заседание протокола на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви самолет. На първо място е класирана Швеция със самолет "Грипен".

Найденов смята, че това е експертната гледна точка. За него няма изненада, че експертите са се спрели на нов самолет на фона на използваните Ф-16. Той посочи, че гледната точка на политическото решение обаче е друга, защото когато купуваме нови самолети не можем да игнорираме разсъждението за сигурността в по-общ план - коя страна какво ни предлага.

Според Ангел Найденов служебното правителство не е трябвало да предопределя избора на предстоящото редовно правителство.