Военнослужещи от Сухопътните войски възстановиха общо 121 км от инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип (ИВС) по българо-турската държавна граница. Това стана ясно от изявление на  служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, информират от МО.

По думите на Стоянов ако съоръжението е било надеждно, нямаше да се налага да се извършват тези ремонтни дейности. Според него това е изключителен обем от работа, който извършва Българската армия за възстановяване на целостта на преградното съоръжение.

В изпълнение на решение на Министерския съвет в периода октомври - декември 2021 г. инженерни формирования от състава на Сухопътните войски са извършили неотложни ремонтно-възстановителни дейности на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип (ИВС) по българо-турската държавна граница и прилежащия път. В дейностите участваха около 50 военнослужещи и близо 20 специализирани машини.

Задачите им бяха да възстановят целостта на проблемни участъци по съоръжението и прилежащия път, причинени от природни стихии и от човешка намеса, вследствие на увеличения миграционен натиск.

Служебният кабинет нареди спешен ремонт на оградата на границата до края на 2022 г.

Служебният кабинет нареди спешен ремонт на оградата на границата до края на 2022 г.

За дейностите отговарят вътрешният и военният министър

В този период, със съдействието на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП), военнослужещите извършиха неотложни ремонтно-възстановителни дейности на 49 км от съоръжението, определени като критични. Ремонтирани са 365 оградни пана, подменени са 4 600 м спирала режеща тел, прочистена е над 27 000 квадратни метра растителност и над 40 водостока и са възстановени над 30 подпорни колони.

От МО уточняват и че са положени около 1 300 кубични метра инертен материал за възстановяване на проходимостта на отделни участъци от пътя с обща дължина 570 м. Военнослужещите изградиха и два нови водостока.

През октомври тази година военнослужещите от Сухопътните войски продължиха ремонтно-възстановителните дейности по инженерното съоръжение по българо-турската граница в районите на гранични полицейски управления Елхово, Средец, Малко Търново и Резово.

В ремонтно-възстановителните дейности, които ще продължат до края на годината, участват около 30 военнослужещи и близо 10 пътни превозни средства и специализирана техника. До този момент са възстановени 4080 м спирала режеща тел, ремонтирани са 496 оградни пана и 70 опорни колони. Почистени от растителност са 195 квадратни метра. Възстановеният участък от съоръжението е 72 км.