Ще отворим "Кутията на Пандора" - да се направят разходи, които да не се гарантират с приходи. Това каза в изказване от трибуната на парламента депутатът Асен Василев от "Продължаваме промяната" в дебата за бюджет 2022 г., който се провежда днес в парламента. Колективният разум наду разходите и приходите, смята той.

Той сравни цифрите: ще завършим според прогнозата 162 млрд. лв. БВП при 139 млрд. лв. миналата година, а се очаква да нарасне по изчисления на НСИ и служебния кабинет. "Фантасмагории няма, информирайте се за последните данни на НСИ", посочи Василев.

Ако се налага да се изкара до юни - какво ще се случи с плащанията към учителите, социалните плащания, дълга и т.н., пита бившият министър на финансите.

По думите му голям проблем ще е също, че ако се приеме удължителният бюджет на служебния кабинет, няма да може да се изтегли. Напълно безотговорно от финансова гледна точка, посочи той и определи като "изнасилване на бюджетния процес".

Вкарайте истински бюджет и изтеглете този преди първо гласуване, в противен случай първото полугодие на следващата година ще се обяснява, са аргументите на депутата.

Корнелия Нинова се обърна към него "Къде ви е декларацията, с която искахте НС да задължи МС да внесе редовен бюджет?". Тя поиска да се намери предметна възможност тази декларация да се вкара днес за гласуване. 29 дни декларацията не е разпределена да влезе в зала - посочи Асен Василев и уточни, че ще се пита какво се случва с искането на ПГ на ПП.

БСП и ПП атакуват кабинета, Гълъб Донев не може да си позволи лукса да слуша критики

БСП и ПП атакуват кабинета, Гълъб Донев не може да си позволи лукса да слуша критики

Служебният кабинет е отказал да изпълни задълженията си според Венко Сабрутев от ПП

Бившият финансов министър и настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев настоя и да се довършат разискванията и дебатите по законопроекта за удължаване на Закона за държавния бюджет днес, а утре да се гласува. От ГЕРБ се противопоставиха на предложението на Василев и настояха да се продължи с дебатите, а след това да се гласува законопроектът.

В крайна сметка депутатите отхвърлиха предложението на Асен Василев. Така дискусиите по законопроекта за удължаване на Закона за държавния бюджет продължават.