Депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев критикува, че служебният кабинет на Румен Радев е отказал да изпълни задълженията си, а именно - внасяне на бюджет, съобразен с инфлацията и политиката за вдигане на доходите за 2022-2023 г.. Това бе първото изказване от трибуната на парламента в заседанието днес, което е за обсъждане на удължителния бюджет за 2022 г.

Според групата на Кирил Петков внесеният сега удължителен бюджет е против Закона за държавните финанси и кабинетът е избрал пропагандна кампания - с некоректни стойности на инфлацията, надценени разходи с 10 млрд.лв. и подценени с 4 млрд.лв. приходи.

ПП няма да допусне такива параметри и ще работи за 16-те си политики, каза Сабрутев.

Стоян Таслаков от ПГ на "Възраждане" определи ситуацията: "Кой създаде "Продължаваме промяната"? - Румен Радев. Храни куче да те лае."

"Удобно е да се критикува служебното правителство, когато прави всичко възможно, за да минимизира кризите в страната - август и септември при предизборните кампании, всички призоваваха да не се внася проект за бюджет", обясни той.

Няма парламентарна консолидация в момента около това този парламент да излъчи политики, които да следва в средносрочна перспектива и започна да се пее друга песен, каза от своя страна премиерът Гълъб Донев.

Гълъб Донев дойде в НС за гледането на бюджета

Гълъб Донев дойде в НС за гледането на бюджета

С повече от половин час закъснение депутатите започнаха разглеждане на законите

Докато не се избере редовно правителство - ще гарантираме спокойствието и сигурността на българските граждани - няма да останат хората на студено и тъмно, обърна се Донев. Той обеща най-евтиния газ в Европа, критикувайки сделките преди това. Премиерът каза, че утре се приема от Министерски съвет иновативна програма, насочена към потреблението на ток. Обвиненията на ПП са безпочвени и желаят друго, но не и съставяне на мнозинство и редовно правителство. Кои ще са политиките по доходите и живота на българите и геополитиката, питат от кабинета на Радев.

Не мога да си позволя лукса да слушам критики към това, което е направил кабинетът, който е решил всички заварени кризи, категоричен бе министър-председателят.

Критика имаше и от лидера на БСП Корнелия Нинова, която посочи, че служебният кабинет е нарушил Закона за бюджета, който е трябвало да бъде внесен до края на октомври. Тя откри противоречия и в мотивите на внесения удължителен бюджет и призова всички депутати да се внесат промени между първо и второ четене "за не останат хората без пари".

БСП и "Български възход" за трайно мнозинство и бюджет

БСП и "Български възход" за трайно мнозинство и бюджет

Исканията на социалистите са да се започне работа върху бюджета и доходите на хората

Премиерът и кабинетът не можете да поставяте условия на депутатите по Конституция и да ни давате акъл, уточни Нинова.

Подкрепяме неправилното предложение на МС, за да тръгне бюджетът, каза Нинова. По думите й в противен случай не може левицата и да си направи социалните предложения, само така тя вижда "ход за стабилност на страната и просперитет за българската икономика".

В заключение лидерът на социалистите атакува и ПГ на ПП, че се "кичят със социалните предложения на левицата".