БСП представи пред парламентарната група на "Български възход" предложения за бюджет за 2023 г., които предвиждат стабилен социален пакет за деца, майки, млади хора, работещи бедни и пенсионери.

Предложенията им са внесени преди месец в парламента, а срещата в Народното събрание е поредна с всички парламентарни групи.

Исканията на социалистите са да се започне работа върху бюджета и доходите на хората. Сред промените им са увеличение на минималната работна заплата с 50%, промяна в критериите за енергийна бедност, таван на цените на горивата. Проектът им носи името: "Доходи, стабилност, солидарност".

Лидерът Корнелия Нинова представи исканията пред депутатите на Стефан Янев. Тя наблегна на факта, че се приемат вече закони от 47-о НС, като например за увеличаване на акциза и искания на служебния кабинет за увеличаване на минималната работна заплата, което може да "предизвика огромни колизии и може да противоречи на удължителния бюджет и тези параметри трябва внимателно да се обсъждат между първо и второ четене на законопроекта".

Поканен на разговори за бюджет, Янев поиска от Петков редовно правителство

Поканен на разговори за бюджет, Янев поиска от Петков редовно правителство

Български възход предпочитат да се удължи текущата фискална рамка

Стефан Янев отговори с доверие към предложенията на левицата, "тъй като имат опит". "Трябва паралелно да се говори за съставяне на мнозинство, което да подкрепи правителство и после чрез гласуване на държавен бюджет да се подсигурят всички системи", посочи той.

Да се търси съгласие между парламентарните групи между първо и второ четене, подкрепи Стефан Янев. Той апелира да има дебат в правилния баланс, който да осигури социална политика на държавата. "Може да се получи залитане по мерки и цифри и след това да не могат да се компенсират грешки", каза той.

Корнелия Нинова от своя страна заговори за създаване на трайно мнозинство, а не на опасните плаващи мнозинства. "Очакванията ни са за първата и втора сила, но между тях напрежението расте, разговорите не вървят", каза тя. Лидерът на БСП иска и забързване за разговорите за бюджета, подчертавайки, че ДБ и ПП не искат да участват в тях.

БВ иска редовен кабинет, но не е самоцел

БВ иска редовен кабинет, но не е самоцел

За ГЕРБ правителство на малцинството няма да е дълготрайно