Не очакваме да се появи двуцифрена инфлация, особено по хармонизирания индекс, който се ползва в Европа. Това коментира в парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, където цял ден се дебатира по проекта за държавния бюджет 2022 г. Средногодишно очакваме инфлация 5-6%, в момента е заложена 5.6%. Миналата година смятах, че пикът ще е март - април, след това ще започне успокояване, но тогава никой не говореше за война в Украйна, добави той.

Василев уточни, че инфлацията в малката потребителска кошница е доста висока и се движи основно от цените на плодове и зеленчуци. Покрай високата цена на газа имаме много голям ръст на цените. С пролетта - с отпадането на оранжерийните зеленчуци очаквам и там да отпадне, уточни министърът.

За протестите на различни сектори в последните дни, Василев посочи, че "има заложени средства за системи, които минат през реформа, преди реформа - няма да има средства за тях". Припомняме, че именно това условие беше поставено вчера пред синдикатите в системата на МВР.

Асен Василев върна критиките на опозицията: "Ще ги върна към техните собствени думи, че е нереалистичен бюджетът и приходите са нереалистични. Според нас приходите са най-добрата оценка, която може да бъде дадена на БВП, растежа, инфлацията.

В Народното събрание днес влезе за обсъждане на второ четене Бюджет 2022.

"Имаме няколко бързодвижещи се елемента, свързани с инфлацията и действията на Европейската централна банка - април - май ще стане ясно какви ще са и колко ще са агресивни в посока овладяване на инфлацията като цяло. Другото, което е налично, е кризата в Украйна. Цените на петрола и газовата борса скочиха значително, не знаем дали ще има ответна реакция от страна на САЩ, както се е случвало неведнъж за размразяване на петролен резерв и успокояване на пазарите", обясни министърът.

Василев добави, че времената са турболентни и "няма как всичко да се прогнозира с точност". Но това са най-добрите прогнози, ако видите и прогнозата на БНБ за БВП тя не се отличава драстично, добави той.

Кирил Петков: България подготвя план Б за вноса на газ

Кирил Петков: България подготвя план Б за вноса на газ

"Имаме мярка." Каква обаче ще е тя, премиерът не каза