Полицаите и пожарникарите не се разбраха с властта за заплатите. Това стана ясно от изявленията на браншовите организации след проведена среща днес в Министерски съвет. Пред медиите излязоха само някои от синдикалистите, други подминаха микрофоните и журналистите. На брифинга не присъства и нито един представител на правителството.

Това, което днес чухме от премиера, дава някакви надежди за бъдещето, но отговори доходите в настоящето не чухме. Това обобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той напомни, че преди 10 години в МВР и имало 62 000 служители, а в момента служителите в МВР са около 49 000. Исканията на колегите са точно такива - да се намали администрацията и да увеличи състава, който е на терен, като не става въпрос дали са пожарникари или полицаи, уточни Димитров.

Преди преговорите: 44% от българите подкрепяли полицаите за по-високи заплати

Преди преговорите: 44% от българите подкрепяли полицаите за по-високи заплати

Фондация към полицейските синдикати се позовава на изследване без паспорт

"Това, което каза премиерът е, че от другата седмица лично вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, заедно с министър Рашков и с анализаторите, които са извън МВР, влизат във вътрешното ведомство, да се направи независима оценка на дирекциите, които са по 15 години там. Това е нещото, което за мен е най-ценното от днешната среща и за кратко време да се даде обективна картина какво е състоянието в момента и какво трябва да се направи. "Тази обърната пирамида - много началници, малко изпълнители да стане обратното", настоя президентът на КНСБ.

Няма ангажимент за увеличение на заплатите, евентуално това ще се случи с актуализацията. Най-вероятно при приемането на бюджета ще има протестиращи хора, които да представят исканията си. Други федерации на КНСБ обмислят да покажат на народните представители защо протестират, като в това няма нищо политическо, протестите са само за доходите.

Ситуацията с която излизат синдикатите от МС, съобщи председателят на Синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков, който заяви, че все пак среща разбиране от страна на правителството.

Полицаи протестират пред парламента заради финансирането и структурните промени в МВР

Полицаи протестират пред парламента заради финансирането и структурните промени в МВР

В протеста участват пожарникари и представители на служителите в затворите

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов заяви, че няма разделение между синдикатите, но явно имат проблеми с комуникацията помежду си. Срещата с премиера била много човешка, въпреки това исканията на СФСМВР за 20% увеличение на заплатите не са били удовлетворени. Няма никаква друга цифра, върху която да се разсъждава, никаква друга алтернатива или предложения, за да се прекратят протестите. СФСМВР ще продължат с протестите, като най-вероятно те ще бъдат първоначално регионални, закани се Кузманов.

Във втората точка СФСМВР са получили уверението и на премиера, че ще участват в реформата на МВР със срок до 60 дни. "Ако след 60 дни отново сме в същата позиция, той каза, че ще понесе своята лична отговорност за това", изтъкна Кузманов.

"Премиерът гарантира, че ще участваме в това, което се случва в МВР, което до настоящия момент не беше факт", каза Кузманов. Обикновено реформа се прави от ръководството на МВР, но до настоящия момент синдикатите не са получили такива предложения нито публично, нито официално.

Асен Василев дава по-високи заплати в МВР само след реформи

Асен Василев дава по-високи заплати в МВР само след реформи

Реалистично било изпълнението на проектите, заложени в Плана за възстановяване, до 2026 г.

Това, което премиерът Кирил Петков обещал на синдикатите, е при започналите реформи и анализ за дейността на МВР и последващи реформи, да бъдат включени представили на синдикалните организации и представители на Министерство на финансите. Редно е да има външни представители, които да направят обективен анализ на МВР и да бъдат предприети съответните законодателни мерки и реформи, настоя Станков.

Тепърва синдикалните организации ще обсъдят дали да има нови протести. Рано е още да се говори дали пожарната ще бъде извадена от МВР или не. Засега разговорите се водят само на експертно ниво, уточни Станков.

Националният синдикат на гражданската администрация в МВР връчиха подписка на премиера, с която изразяват недоволството си относно намеренията за изваждане на МВР болница от вътрешното ведомство. Ние настояваме за адекватно лечение на служителите на МВР и проследяване на техния здравен статус, подчерта още Станков.

Пламен Димитров коментира и пикантната тема за задължителния фитнес и покриването на норматив от полицейските служител. Няма да има фитнес карти, а ще има съоръжения за съответните физически упражнения и подготовка на пожарникарите и полицаите. Това изглеждаше малко скандално, но няма да има някакви кой знае какви пикантни информации в тази посока, посочи Пламен Димитров.