Община Дупница е първата фалирала в страната община. Това заявиха общинските съветници от „Атака" Милен Попов и Методи Стойнев по повод невъзможността за навременно изплащане на учителските заплати, информира e-79.com.

На импровизиран брифинг в съда след делото за обида срещу Братя Галеви атакистите съобщиха, че и общинските съветници са останали без заплати за септември. „Още преди половин година казах, че общината е пред фалит. Тогава кметът Атанас Янев каза, че няма фалирала община, но явно Дупница ще бъде първия пример, че това е възможно", коментира Милен Попов.

Припомняме, тогава градоначалникът заяви, че за фалит може да се говори при невъзможност за изплащане на заплати на учители и общински служители.

Попов подчерта, че с колегата му Методи Стойнев не са страхливи като учителите и ще заведат дело срещу общината, ако не получат парите си за септември. Съветникът изтъкна, че заплатите им не са високи, но въпросът е принципен и трябва да се изяснят причините за липсата на средства.

Милен Попов критикува и синдикатите, които според него не защитават интересите на своите членове. „Янка Такева, която председателства СБУ, е една пожизнена бабичка, която само изпраща поздравителни писма на кмета на Дупница. Председателят на учителския синдикат в града Румяна Гергинова пък куриозно съвместява поста си с директорското място в училище „Евлоги Георгиев". Не може едновременно да е и работодател, и синдикален лидер", заяви Милен Попов.

Той подчерта, че в офиса на „Атака" непрекъснато постъпват оплаквания от учителите, но двамата с Методи Стойнев не могат да изземат функциите на синдикатите. Двамата искат отговор на въпроса дали Атанас Янев и председателят на Общинския съвет Явор Тодоров получават заплатите си и защо учителите трябва да изплащат заемите и кредитите на общината за изграждане на паркове и градинки, а самите те не могат да погасяват навреме личните си банкови кредити.

Методи Стойнев от своя страна коментира, че официално 3 хиляди души в Дупница са безработни, а общинското ръководство вместо да инвестира в разкриване на предприятия, прави паркове и градинки.

Той е категоричен, че фалитът на общината е резултат от некомпетентно управление.