Народни представители от партия „Атака” са внесли в Народното събрание проект за решение за изграждане на защитни съоръжения по протежение на държавната граница с Република Гърция. Това съобщават от партията.

Хората на Волен Сидеров настояват стената да бъде вдигната с укорени темпове заради мигрантите. Парламентът трябвало да възложи това на Министерския съвет.

В мотивите си атакистите отбелязват, че терористичните атаки в Белгия за пореден път показвали правопропорционалната зависимост между броя на нахлуващите в Европа мигранти и броя на жертвите на ислямския терор.  

Те смятат, че националната ни сигурност и териториална цялост са под непосредствена заплаха. Тази заплаха не можела да бъде предотвратена нито от обезоръжените гранични полицаи, нито обезоръжените военнослужещи по границата. 

Националистите напомнят, че Македония напълно е затворила границата си за нелегалните мигранти. Това стана, след като Словения, Хърватия и Сърбия обявиха редица ограничения за влизащите на тяхна територия. 

Хиляди нелегални мигранти са блокирани в момента на гръцко-македонската граница до Идомени. От „Атака” подчертават, че те ще потърсят алтернативен път до своята крайна цел – държавите от Западна Европа. Различни оценки показвали, че с подобряването времето броят на нелегалните мигранти на гръцко-македонската граница ще нараства.

Хората на Сидеров са убедени, че е въпрос на време блокираните на гръцко-македонската граница мигранти да се насочат към нашата държава, търсейки проход до западноевропейските държави. 

Атакистите обръщат внимание, че Западнобалканският маршрут на трафика през Гърция - Македония – Сърбия, но Източнобалканският маршрут през България оставал отворен.

В мотивите на „Атака” пише още, че самият турски президент Ердоган заплашил, че ще натовари „бежанците“ на автобуси и ще ги пусне през Гърция и България. Предвид невъзможността да пресекат Гърция, тези контингенти щели да използват единствения възможен маршрут – този през отворената, неохранявана гръцко-българска граница. 

Те напомнят още, че преди 3 дни австрийският вътрешен министър, Йоахана Микл-Лайтнер оповестила, че в България могат да нахлуят 1,1 милиона мигранти. 

Именно поради всички тези причини националистите настояват да се изградят защитни съоръжения. Те не само трябвало да препятстват свободното движение на мигрантите, но и да освободят човешки ресурс за дългосрочна охрана на двете най-рискови граници – тези с Турция и Гърция. 

Съоръжението трябвало да бъде по примера на други държави-членки на Европейския съюз, включително и такива от Шенгенската зона, които защитили територията си с телени и бетонни съоръжения.