Ексдепутати от Атака се опитаха силово да щурмуват днешното заседание на Министерски съвет. Стотина симпатизанти протестирaха пред сградата на правителството.

От НСО и протокола на МС обясниха на лидера на Атака Волен Сидеров, че не може да влезе на заседанието на служебния кабинет, като достъп имат само акредитираните журналисти.

„Искаме заедно с журналистите да влезем", настоя атакистът. „Унижавате ни по един недостоен начин", подчерта той. „Марин Райков за мен е простак, това е отвратително поведение, което ни показва", смята още атакистът.

„Ще ги обсаждаме две месеца да видим колко ще се крият", закани се Сидеров на целия кабинет.

Журналистите, излезли да отразят протеста на националистите, се оказаха блокирани, тъй като заради Волен Сидеров и съпартийците му близо час не можаха да влязат в сградата на МС. След известна съпротива и недоволство от тяхна страна, Сидеров се отмести от пропуска и репортерите „нахлуха" в сградата на кабинета.

След това обаче той започна да блъска преградите за достъп до скенера на МС и се опита да нахлуе през другите стъклени врати в сградата на правителството.

Журналистите, които бяха вътре, не могажаха да видят има ли поражения върху преграда, но чуха трясък.

Малко след това Сидеров се опита да счупи заключената врата.

Служителите на НСО проявяваха търпимост и разбиране към действията на лидера на Атака и му обясняваха, че не може да влезе в сградата. Допълнителни гардове на НСО бяха привикани да опазят Министерски съвет. 

Управниците ни, по думите на Волен Сидеров, се крият като мишки.

„Това е просто неуважително, просташко поведение, а този човек е бил дипломат", продължи да се възмущава лидерът на Атака, визирайки служебния премиер.

„Какъв дипломат е бил, след като се държи по този начин, как ли е излагал България, недоумява атакистът. Защо не ни пуснат поне във фоайето?", попита той.

Националистите настояха поне в някоя канцелария или приемна да ги приемат и да им обяснят защо не ги пускат. „Няма да преглътнем втори път да не ни пускат, няма да си тръгнем", настоя лидерът на Атака.

„Кажете на шефовете си, че няма да си тръгнем този пътя няма да си тръгнем, просто не могат с нас да се отнасят по този начин - неуважително", обърна се той към гардовете. „Хората ви плащат заплатите, в момента вие извършвате противоконституционни действия", продължи той. „Имаме право на достъп до информация", категоричен бе Волен Сидеров.

„Предайте че трябва да влезем", настоя атакистът.

„Няма да стане това нещо, ще трябва да влезем", подчерта той."Аз ви моля да спазвате Конституцията", настоя той пред шефа на протокола. „В момента вие изпълнявате ролята на безмълвни стражи на кого", продължи с тирадата атакистът.

В 11,30 протестът на националистите приключи.

По-късно, по време на заседанието на служебния кабинет, премиерът Марин Райков коментира „звуковата среда", в която кабинетът си изпълнявал задълженията.

Той не разбира защо лидерът на партията Волен Сидеров иска да си говори с него чрез мегафон „Аз имам добра чуваемост, минах през болница съвсем наскоро, направих си преглед, поясни служебният премиер.

„Ще проведем един цивилизован разговор, не се налага да си общуваме чрез мегафони, категоричен е Райков. Тази шумова среда не беше особено приятна", каза още той и за пореден път покани лидерът на националистите на цивилизован разговор.