„Поведението на Република Турция е изключително плашещо, защото това е подбуда към военен конфликт”, коментира в кулоарите на парламента депутатът от „Атака” Николай Александров.

Той дори се зачуди дали по този начин Турция не застава на страната на „Ислямска държава”. „Купува от тях петрол, след това пречи на силите, които се борят срещу тях – Русия”, посочи атакистът и отсече, че това е единствено в изгода на „Ислямска държава”.

„Въпросът е от тук насетне какво ще се случи между тези две държави”, подчерта Александров. Той коментира и изразената вече позиция на „Атака”, а именно, че в родния парламент важното е кой как ще гласува и каква позиция ще заемат в самото гласуване парламентарните групи.

От партия "Атака" внесоха в Народното събрание и декларация, с която парламентът да осъди военната агресия на Турция спрямо Руската федерация.

"В момент, в който все повече европейски държави подкрепят антитерористичната коалиция срещу "Ислямска държава" начело с Русия, република Турция извърши варварска военна провокация, унищожавайки руски военен фронтови бомбаридоровач Су-24 във въздушното пространство на Сирийската арабска република", се посочва в проекто-предложението на националистите.

Според тях, с това си действие Турция е заявила подкрепата си за "Ислямска държава". Атакистите предлагат българският парламент да излезе с декларация, в която остро да осъди военното нападение над руски военен самолет и също така да възложи на правителството незабавно да осъди военната агресия на Турция спрямо Русия: "По дипломатичен път на всички дипломатически международни нива".