В студиото на Нова телевизия съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов коментира оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Атанасов подчерта важността на доверието в управлението на страната и критикува начина, по който ситуацията с оставката е била използвана от президента.

"Бих казал, че специално главният секретар в оставка, а и президентството, преиграха в този конкретен казус", заяви Атанасов. Той се позова на член 105, ал. 2 от Конституцията, който уточнява, че Министерският съвет осигурява обществения ред и сигурността в страната. Атанасов допълни, че след оставката Тодоров вече "влиза в политическа роля". "Не говори като бивш главен секретар. Говори като човек, който прави политическа заявка", заяви той.

"Правителството и вътрешният министър нямат доверие на този човек", уточни Атанасов. Той отбеляза, че доверието е ключово за ефективното управление и сравни ситуацията с личния си опит като директор на българското контрразузнаване. "Когато Георги Първанов изрази недоверие към мен, подадох оставка без обяснения", сподели той.

Атанасов подчерта, че МВР се нуждае от подредба и организация, за да отговаря на предизвикателствата като обществен ред и сигурност. "Имаме проблеми. Те са видни. Има толкова смъртни случаи, не може да се справят с мигрантите", заяви той.

Също така той отрече да е запознат с ролята на Алексей Петров за съставянето на управляващата коалиция и заяви, че Алексей Петров имал свойството да се "прилепва и подмушва" около политически лидери и после да експлоатира този факт.

Атанасов отхвърли твърденията, че "се подготвят избори с нашето МВР" като "тежка спекулация".

МВР шефът отрече Кирил Петков да е искал отстраняването на главсека

МВР шефът отрече Кирил Петков да е искал отстраняването на главсека

Той заяви, че познава добре Петко Тодоров отпреди