Управляващата "сглобка" или "некоалиция" представлява "фактическа коалиция". Това признание направи пред bTV съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Припомняме, че от съставянето на кабинета "Денков" през юни миналата година лидерите на партиите в коалицията ПП-ДБ упорито отричаха да са в коалиция с ГЕРБ, а за управлението се появиха креативните епитети "некоалиция" и "сглобка".

Във въпросната "фактическа коалиция" обаче не всичко вървяло по мед и масло, подчерта Атанасов.

"Голяма част от решенията, които взимаме в нашата фактическа коалиция, са много трудни и предшествани от много спорове, има и немалко случаи, в които се блокира работата на НС, когато не могат да се вземат решения по някои въпроси."

"Добрите сили" си давали и сметка, че има разочарование сред избирателите им, което да резултира в електорален спад. Но ПП/ДБ били готови да понесат това, защото мислили на първо място за държавата.

По отношение на предстоящия избор на членовете на редица регулатори лидерът на ДСБ обеща - ще има максимална прозрачност при процеса. Прозрачен бил и изборът на новите двама конституционни съдии - Борислав Белазелков и Десислава Атанасова.

Кирил Петков за КС: Атанасова не е под червената линия на приемливост

Кирил Петков за КС: Атанасова не е под червената линия на приемливост

Всяка партия трябва да носи отговорността за своя избор

"По-голяма прозрачност никога не е имало за избор и назначаване на конституционни съдии. Искам да попитам - когато уважаемият юрист Янаки Стоилов беше назначен от президента, някъде беше ли обсъдено това", попита народният представител.

Атанасов коментира и имотния скандал "Чаталджагейт", в който бяха замесени Асен Василев и Даниел Лорер от ПП. Той е категоричен - според него в случая нямало никакво законово нарушение, като важното в случая е да се произнесат окончателно съответните органи. А целият скандал пък бил спретнат от противници на сегашната власт.

Съпредседателят на ДБ за пореден път потвърди, че името му се спряга за следващ председател на Народното събрание, но първо кандидатурата му трябвало да бъде официално издигната в рамките на процеса по ротация през месец март. Самата ротация пък, смята той, щяла да мине безпроблемно, но само ако президентът Румен Радев не играе контра.

"Смятам, че ротацията ще се случи без проблеми, но въпросът е как ще действа президента Радев, който може да забави връчването на мандатите. Искам да припомня, че когато той връчи мандата на нашата парламентарна група пред камерите каза - давам ви този мандат и очаквам да ми го върнете празен. Той още тогава се позиционира като лидер на опозиционна партия, изгубила изборите."

Росен Желязков не очаква президентът да забави процедурата по ротация

Росен Желязков не очаква президентът да забави процедурата по ротация

Нямало основание за това