"Много е важно да работим за това в следващото НС да се създаде консистентно мнозинство, което да излъчи правителство." Това заяви в студиото на Нова телевизия съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

"Разбира се, има риск от раздробяване на парламентарното пространство от нови субекти", поясни Атанасов.

Основната тема, на която бе посветено гостуването му, бе отношението на ДБ към новия проект, който бе официално обявен вчера, макар и без конкретика и яснота, от бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Атанас Атанасов заяви, че до този момент са имали неформални контакти с Петков и Василев, официални разговори не са водени. Атанасов вижда пресечни точки по основни теми като борбата с корупцията.

"Когато се видим с тези хора ще обсъдим начините на партньорство. Готови сме на взаимодействие", каза съпредседателят на "Демократична България".

Въпреки заявката Атанасов уточни, че за да има официално взаимодействие, това трябва да се случи под формата на коалиционно споразумение. "За да им предложим места в листата, те трябва да ни бъдат коалиционен партньор", посочи Атанасов, уточнявайки че на този етап по предварителни заявки един проект Петков/Василев се позиционира в лявоцентристкото пространство. Този идеологически конфликт Атанас Атанасов не коментира задълбочено, поставяйки акцент върху основното, което 45-тия и 46-тия парламент не са успели да свършат - разграждането и демонтажа на корпорацията ГЕРБ, която продължава да е на власт.

Това е наложителното, отсече Атанасов и посочи, че 10 млрд. се крадат на година, ГЕРБ продължава да държи ключови позиции и в енергетиката, в транспорта, като се и възползват от прокурорски чадър.