Темата за Плана за възстановяване и устойчивост остана на заден план по време на сглобката и затова България може да бъде и глобена, освен огромното закъснение на средства, част от които и ще загубим.

Успехът идва понякога с трудни реформи. Това заяви в студиото на Нова телевизия бившият вицепремиер Атанас Пеканов, който каза и че подкрепя това, което казват от ПП. Той обясни, че след като сме получили около една четвърт от 12 милиарда, сега ни предстои транш от 1,5 млрд. Заради ходове назад, като отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия, е възможно да ни глобят поне с 500 милиона.

"България загуби респекта на ЕК", констатира той и подчерта, че ако не приемем законите, за които сме поели като ангажимент пред Европа, санкции със сигурност ще има. ЕК иска от нас реформи, повтори няколко пъти Пеканов.

Припомняме, от миналата седмица от страна на ПП-ДБ отново се повдигна въпросът за приемането на антикорупционните закони, които се влачат от три поред Народни събрания. ПП изпратиха през уикенда и "джентълменско писмо" до ГЕРБ за приемане в спешен порядък на трите закона по ПВУ, за да се отпушат парите по втория транш, на което от ГЕРБ отговориха изпращайки и линк към програмата си.

С писмо ПП разясняват на ГЕРБ какво губи България без антикорупционните закони

С писмо ПП разясняват на ГЕРБ какво губи България без антикорупционните закони

Искат ГЕРБ да ги информират дали смятат законодателните актове да бъдат приети

Сметката на Пеканов не излиза, тъй като за оставащите 2 години за осъществяване на Плана за възстановяване не могат да се усвоят оставащите ¾ - до момента сме усвоили около 2.7 млрд. от общо 12 млрд. Но освен антикорупционните закони, за които настояват от ПП, Атанас Пеканов посочи и други изоставяния - например Пътната карта по Зелената сделка, която в Европа си върви.

Като други страни от "нашата черга", на които им трябват парите от ЕС, Пеканов посочи Хърватия и Гърция, които са усвоили до този момент над 60% и са развили проектите си в енергетиката и инфраструктурата. След време ще се състезаваме с тези страни, включително и по производство на евтина електроенергия, предупреди бившият вицепремиер.

ЕК направи компромис, защото нямаме редовен кабинет и парламентарно мнозинство, но до кога ще се прави този компромис е трудно да каже. Според Пеканов "времето свърши отдавна".

Финансовият министър не очаква целия втория транш по ПВУ

Финансовият министър не очаква целия втория транш по ПВУ

Оценката на ЕК се очаква в средата на тази година