Два отделни законопроекта за промяна в антикорупционното законодателство предлагат Демократична България и "Продължаваме промяната". Визията за дейността на КПКОНПИ е обща, а вторият законопроект е свързан със създаване на нов орган - за отнемане на противозаконното имущество, съобразена с европейските съдилища. Те вероятно ще се гледат в пакет в парламента. Това коментира депутатът Атанас Славов от Демократична България пред БНТ.

По думите му ИТН на няколко пъти са поставяли под въпрос концептуалната рамка, което води до забавяне. "Остава идеята за разделяне на КПКОНПИ на две - в самостоятелен орган и в друг за отнемане на незаконно имущество, това ще са два отделни органа, с отделни председатели и състав", поясни Славов.

И ДБ изненадани от соловата акция със закона за КПКОНПИ

И ДБ изненадани от соловата акция със закона за КПКОНПИ

Атанас Славов настоя да не се разчита на мистични мнозинства на гласуванията

На въпроса дали ДБ са съгласни Бойко Рашков да е председател на КПКОНПИ, той каза, че се "приема с респект, но е по-важно да се приеме новото законодателство". "ДБ на ниво парламентарна група не е представяла кандидати за председател, нито е изразявала подкрепа за Бойко Рашков. Предстои дебат", поясни Атанас Славов на въпроса дали ще го подкрепят.

Той е категоричен, че промяната "няма да е алтернативна прокуратура", а най-важното е, че следващият орган ще може да обжалва отказа на прокурора да образува досъдебно производство.

В заключение Славов каза, че правителството трябва да има още време за работата, която е заложило в програмата си - промени за влизане в Еврозоната, антикорупционна дейност, модернизация на БА, изчистване на службите от зависимости и др.

"Предполагам, че ще има предсрочни избори, надявам се да не са следващите няколко месеца, но ДБ са готови за всеки сценарий", добави Атанас Славов.

Йорданова спира с разговори всяването на паника около закриването на спецправосъдието

Йорданова спира с разговори всяването на паника около закриването на спецправосъдието

Няма предложение за удължаване на буферния период