Депутатът от "Демократична България" Атанас Славов заяви, че е важно приоритетите на управление да вървят, макар и коалицията вече да е малцинство. Не трябва да се разчита на мистични мнозинства, които да се формират атхок по конкретни гласувания, коментира Славов пред журналисти в кулоарите на парламента.

ДБ не са взели решение дали ще подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за евентуален нов шеф на КПКОНПИ. Възможно е и ДБ да имат свой кандидат за Антикорупционната комисия. Единодушното вземане на решения в колективния орган е гаранция за неефективност и за провал, а решенията трябва да се взимат с мнозинство, настоя Славов.

Рашков за КПКОНПИ: До тук намерения, след това - каквото сабя покаже

Рашков за КПКОНПИ: До тук намерения, след това - каквото сабя покаже

Строителният пазар е завзет от фирми, близки до предишната власт

Той се надява законопроектът за КПКОНПИ да бъде приет, но дали това ще се случи, зависи от договарянето на парламентарна подкрепа с ясно изразени ангажименти, а не по кулоари и по коридори.

По думите му антикорупционното законодателство е едно от приоритетните на коалицията. ДБ имали идея за съвместно внасяне на законопроекта за КПКОНПИ и останали изненадани от самостоятелното внасяне на проекта на закон от "Продължаваме промяната". Между двете четения ДБ ще направят редакция на някои от текстовете - по-ясно разписване на правомощията на колективния орган спрямо разследващите инспектори, така че да има достатъчно гаранции за независимост на разследването и за един наказателен процес, който защитава правата на гражданите.