Много бърз избор, лишен от достатъчна публичност и аргументация. Така министърът на правосъдието Атанас Славов окачестви светкавичния избор на временен наследник на Иван Гешев от страна на прокурорската колегия на ВСС, която гласува още днес доверие на Борислав Сарафов.

"Със сигурност изборът бе по-бърз от очакваното и това поражда съответните въпроси. Тепърва г-н Сарафов трябва да бъде легитимиран и оправдан публично", отговори на въпрос на News.bg Славов в кулоарите на парламента.

"Очаквах, че ще има известно време преди да бъде извършен и оповестен този избор. По няколко причини - авторитетни членове на ВСС изразиха становище, че пленумът (т.е. целия състав на ВСС, а не само прокурорската колегия) трябва да избира. На второ място, преди да се извърши такъв избор, предвид заявката за сериозна реформа в прокуратурата, беше важно да се изработи профил на кандидата, който в максимална степен да съответства на принципите и изискванията, заложени в закона. И на трето място - да видим заявката, с която избраният кандидат встъпва. Доколкото разбирам, г-н Сарафов обявява курс към реформи, към спиране на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата. Но е хубаво тази смяна да не е краят на съдебната реформа, а началото й", каза правосъдният министър.

Борислав Сарафов с летящ старт: Настъпи време разделно

Борислав Сарафов с летящ старт: Настъпи време разделно

Иска с правосъдния министър Атанас Славов да проветрят прокуратурата от Гешевчетата

Славов подчерта, че правителството няма да се откаже от намеренията си за конституционна реформа и промяна в Закона за съдебната власт.

Министърът смята, че преди да бъде избран нов редовен главен прокурор, следва да започне промяната в Конституцията, а за новия обвинител номер едно да гласува нов състав на Висшия съдебен съвет. Позиция, която по-рано изразиха и от ГЕРБ.

"Политическите мотиви за смяната на Гешев не мога да ги коментирам. Формацията, от която произхождам (ДБ) от години настояваше за смяната на главния прокурор при много по-сериозни обвинения и доказателства. Както внасянията на искания за имунитети, така и тяхното изтегляне, трябва да е функция на професионална и независима преценка. Не е моя работа да казвам кой какво да внася или изтегля. Надявам се новото ръководство на прокуратурата да има тази професионална преценка", заяви още шефът на правосъдното ведомство.

ПП/ДБ готвят конституционни промени, ограничаващи правомощията на главния прокурор

ПП/ДБ готвят конституционни промени, ограничаващи правомощията на главния прокурор

Премахването на фигурата на обвинител номер едно крие доста рискове